"Клаптикове" утеплення квартир - чому неефективне і навіть небезпечне

"Клаптикове" утеплення квартир - чому неефективне і навіть небезпечне
Ще кілька років тому, коли міста України переживали бум «клаптикового» утеплення багатоповерхівок, ніхто й гадки не мав, що це – неефективно. Окремі мешканці будинків вирішували питання економії тепла «точковим» утепленням, обтягнувши свою квартиру пінопластом або мінеральною ватою, не знаючи, що згодом можуть стикнутись з більш серйозними проблемами: появою тріщин і руйнацією будівлі.

 

Вже наступного року тарифи за енергоресурси в Україні досягнуть рівня ринкових цін. Не чекаючи державних програм, українці почали самотужки впроваджувати енергоефективні заходи.  Тепер окремий житель несе відповідальність не тільки за власне помешкання.

40 тисяч будинків в Україні потребують термомодернізації

Усі багатоповерхівки, які зведені в Україні до 90-х років, а це понад 40 тис., потребують термомодернізації. На плечі жильців покладене не легке завдання — провести модернізацію будинку, чи платити за комунпослуги шалені суми.

Фахівець з енергоаудиту, доцент, доктор технічних наук ІФНТУНГ Ігор Рибіцький наводить дані, які підтверджують — найбільше тепловтрат відбувається через зовнішні стіни. Науковець також пояснив чому «клаптикове» утеплення неефективне і завдає шкоду будинку.

Він демонструє звіт енергетичного аудитубагатоповерхівки. За попередніми підрахунками, втрати теплової енергії через стіни становлять до 45%, через вікна та двері — до 33%, дах та підлога — до 22%.

За допомогою тепловізора видно як з осель тікає тепло. «Будь-який об’єкт нагрітий до температури вищої нуля випромінює невидимі для ока інфрачервоні промені. Ці промені сприймаються детектором, і ми бачимо тепловтрати», — пояснює принцип роботи тепловізора. На фото «гарячі» ділянки зображені світло-червоним кольором, холодні — темно-синім.

15319492_1034861186642884_1840437291_n

«Будівлі зведені у минулому столітті не мали жодних вимог до теплоізоляції, — продовжує. — Ось, наприклад, на зображені багатоповерхівки з «клаптиковим» утепленням видно, що тепло з квартири, яка утеплилась все рівно тікає. Ми знову гріємо повітря через сусідні не утеплені стіни».

15355933_1034861779976158_861503790_n

На стику утепленої та не утепленої квартир є різкий перепад температур, внаслідок чого з’являються мікротріщини. З часом у тріщини попадає волога та утворюється конденсат, який замерзаючи призводить до руйнування будівлі.

«Протягом якого часу можуть бути помітні тріщини — залежить від температурних режимів в будівлі та зовнішньої температури», — додає Рибіцький.

Чимало мешканців багатоквартирних будинків скаржаться на грибок та плісняву, постійно вогкі підвали. Здебільшого це п’ятиповерхові панельні будинки або «хрущовки». 

Утеплюватися разом — вигідніше

Утеплення, що здійснюється методом промислового альпінізму не дозволяє виконавцям робіт дотримуватися усіх технології. А відповідальність несуть власники квартир, чиї дії призвели до руйнування будівлі.

Утеплитися разом – дешевше. Фірми, що здійснюють точкове утеплення просять від 300 грн. за м кв., ціна залежить також від матеріалу. Вартість робіт можна здешевити при комплексному утепленні будинку. Якщо проводити термомодернізацію індивідуально, можна зекономити лише 10%, якщо усім будинком (ОСББ) – 70%. Такі дані наводить Тетяна Бойко і додає, 9 з 10 українців вважають, що впровадження енергозберігаючих технологій потребує значних коштів, які не під силу об’єднаним громадам.

Де взяти гроші на утеплення багатоповерхівки?

Для мешканців, які вирішили згуртуватися і нести відповідальність за енергоефективні заходи у будинку існує чимало програм фінансової підтримки. Держава пропонує програму "Теплі кредити", яка для ОСББ передбачає відшкодування до 40% витрат.

Очевидно, що при утепленні окремих квартир – втрат тепла не оминути. До питання утеплення багатоповерхівок потрібно підходити комплексно, об’єднуючи не тільки мешканців будинків, а цілі громади.

За матеріалами pobudovano.com.ua

 

16 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів