Як закарпатцям працевлаштуватись у Чехії

Як закарпатцям працевлаштуватись у Чехії
Зараз Чехія відкриває великі можливості для трудових мігрантів, незалежно від їх кваліфікації. Якщо раніше знайти роботу в цій невеликій країні могли тільки кваліфіковані фахівці з вищою освітою, то зараз на працевлаштування в Чехії можуть претендувати представники різних робочих спеціальностей.

 

Загальна ситуація на ринку праці

За останніми підрахунками, рівень безробіття в Чехії становить 4,9%. Це говорить про те, що ринок праці тут працює досить добре, але знайти вакансію при бажанні може будь-який відповідальний співробітник.

Серед кваліфікованих фахівців існує попит на механіків, електротехніків, інженерів-будівельників, лікарів і, звичайно ж, «айтішників».

Не всі професії в Чехії є високооплачуваними. Наприклад, офіціанти заробляють близько 250-300 доларів в місяць. А ось медикам платять у кілька разів більше: криза 2008 року змусила багатьох місцевих лікарів відправитися в пошуках кращої долі в більш заможні країни ЄС. В результаті в Чехії утворився дефіцит лікарів, а для іноземних фахівців навіть розробили інтеграційну програму. Чеські лікарі отримують від 2 тис. Доларів на місяць. Наприклад, покоївкам платять близько 850 доларів, а будівельникам і працівникам сільського господарства - від 1 тис. Доларів.

Втім, є ще один важливий нюанс: від кваліфікованих фахівців (лікарі, «айтішники» і т.д.) вимагають знання хоча б розмовної чеської мови.

Проте, кількість українців, які влаштовуються на роботу в Чехііза останнім часом помітно збільшилася. Економічна палата Чехії провела опитування, в ході якого з'ясувала, що 37% чеських компаній згодні працевлаштувати українців навіть без знання чеської мови.

Середня зарплата в Чехії на сьогоднішній день складає 1250 доларів. Найбільш високооплачувані вакансії можна знайти у фінансовій сфері, а найменш престижною вважається соціальна сфера.

Юридичні аспекти працевлаштування

Працевлаштування в Чехії можна розділити на два види: в якості найманого працівника і як самостійний бізнес.

Якщо у вас є вид на проживання, статус біженця або громадянство ЄС, то вам навіть не знадобиться дозвіл на роботу. В інших випадках іноземці можуть працювати в Чехії при наявності дозволу на працевлаштування і візи. Для офіційного працевлаштування також досить бути власником синьої карти.

Як правило, оформленням дозволу на роботу займається роботодавець. Це не найлегша процедура: для початку іноземцю потрібно довести, що він більш кваліфікований, ніж чеські працівники.

Приблизно схема працевлаштування виглядає так:

роботодавець повідомляє місцевим представництвом департаменту з працевлаштування про виникнення вакансії;

протягом місяця департамент з працевлаштування шукає чехів або громадян ЄС на цю посаду;

якщо ніхто не відгукнувся на вакансію, то іноземцю видається дозвіл на працевлаштування на строк до двох років.

У Чехії можна оформити трудову або синю карту, в яких поєднуються дозволу на перебування на території країни і на працевлаштування. Для отримання цих карт необхідно надати трудовий договір. Трудова карта діє на весь час трудової діяльності в Чехії, але при цьому вона також не може бути дійсна більше двох років.

Синю карту видають співробітникам з вищою освітою, які мають на руках трудовий договір на строк від одного року і отримують як мінімум в півтора рази більше, ніж середня зарплата в Чехії. Максимальний термін дії синьої карти також обмежується двома роками.

Алгоритм отримання карти виглядає наступним чином:

підписання договору з роботодавцем;

написання заяви про видачу карти.

Ознайомитися зі списком необхідних документів та описом бюрократичних процедур ви можете на сайті Міністерства праці та соціального забезпечення Чехії - portal.mpsv.cz.

Тут ви також зможете знайти інформацію про наявність вакансій від центрів зайнятості з різних чеських міст. Крім того, у вас буде можливість зареєструватися та заповнити анкету, щоб чеські роботодавці могли самі на вас вийти.

Після отримання дозволу на роботу і оформлення робочої візи можна вирушати в Чехію. Через два місяці після приїзду ви можете отримати карту посвідки на проживання. Через п'ять років її можна конвертувати в ПМЖ, а після отримати чеське громадянство.

пошук роботи

Насамперед після знаходження цікавої вакансії потрібно вийти на зв'язок з роботодавцем. Для цього вам допоможуть сайти jobs.cz, prace.cz і інші ресурси для працевлаштування. На цих порталах можна не тільки знайти роботу в сюжеті вас місті, а й розрахувати приблизний розмір окладу, а також отримати консультацію щодо нюансів працевлаштування.

Допомогти в працевлаштуванні можуть спеціальні агентства як в Україні, так і в Чехії. Однак тут потрібно бути пильним, щоб не потрапити на аферистів. Краще звернутися в офіційне чеське або українське агентство, у якого є спеціальна ліцензія. Список українських компаній ви можете знайти на сайті Міністерства соціальної політики України.

Також можна шукати роботу через сайти з працевлаштування, де ви отримаєте можливість ознайомитися з відгуками про чеських компаніях і дізнатися про особливості їх роботи. В цьому випадку вам доведеться взаємодіяти з кадровими агентствами, які розміщують дані про вакансії на профільних порталах. Необхідно переконатися, що компанія пропонує реальну вакансію і не намагається вас обдурити.

Уважно вивчайте пропозицію роботодавця. Якщо вам обіцяють високу зарплату при мінімальних вимогах до претендента, значить доречно задуматися про надійність такого роботодавця.

Спеціальна програма для українців

У серпні 2016 року Торгова палата Чеської Республіки запустила програму працевлаштування, згідно з якою на роботу в Чехії можуть розраховувати до 5 тис. українських заробітчан. Ця ініціатива виникла внаслідок спроби Чехії вирішити проблему з дефіцитом робочої сили з середньою кваліфікацією.

Раніше в рамках даної програми працевлаштуватися в Чехії могли тільки висококваліфіковані українські фахівці. Але тепер брати участь в ній можуть працівники середньої і низької кваліфікацій: слюсарі, кухарі, водії, зварювальники, швачки і т.д.

Тільки в серпні дозвіл на роботу в Чехії було видано 170 вітчизняним фахівцям. У вересні також вдалося заповнити квоту. За умови стабільного зростання числа бажаючих, кількість працевлаштованих в Чехії українців реально може досягти позначки в 5 тис. осіб на рік.

Президент Економічної палати Чеської Республіки Володимир Длоугі зазначив, що квоти в 5 тис. Українських фахівців може навіть не вистачити, щоб заповнити вакантні позиції на чеському ринку праці. У першому кварталі 2016 року в Чехії налічувалося 11,7 тис. вакансій.

Згідно з програмою, роботодавець знаходить потрібного співробітника, укладає з ним договір і подає необхідні документи в консульство. Після цього представники дипломатичної установи призначають потенційному працівнику співбесіду. Якщо він зможе його пройти, то йому відкривається пряма дорога на Чехію.

За матеріалами hyser.com.ua

 

21 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів