Бути чистим: ужгородка розкрила всі секрети миловаріння

Бути чистим: ужгородка розкрила всі секрети миловаріння
Мило із ароматом меду, кави та навіть сакури. Ужгородська майстриня Альона Булина уже 8 років створює власний авторський продукт.

 

Чимало виробів жінки уже стали візитівками ярмарок та розпродажів в обласному центрі Закарпаття. Починалося ж усе із простого захоплення, коли із готової основи Альона варила мило. Однак, результат не подобався, тож вивчивши питання детальніше, взялася варити мило з нуля. І переважно виготовляла його для себе та друзям у подарунок.

Альона БУЛИНА, миловар

Ми всі це хімія, хімічні сполуки. Треба розуміти, що як у випадку із «екологією» поганий насправді «екологічний стан». Ми теж із хімічних елементів складаємося. Я за освітою вчитель біології і хімії, тому маю певну основу. Спочатку бралося матеріалів зовсім небагато, так, аби для себе зробити. Перше мило, як тепер пам’ятаю, було зроблене осінню. Було воно гарбузовим. А зараз є уже у мене 15-17 різновидів.

Альона Булина переконана: починати власноруч виготовляти мило потрібно усвідомлюючи усю серйозність процесу. Адже доведеться працювати зі справжніми хімічними реакціями. Тож, і про відповідний захист необхідно не забувати: працювати у рукавицях, у добре провітрюваному приміщенні, з витяжкою та захищати очі від випарів. Ось так звичайна кухня ужгородки перетворюється на справжню лабораторію, де, здавалося б, відбуваються ледь чи не чудеса алхімії!

Альона БУЛИНА, миловар

Не варто починати варити мило, якщо взагалі не маєте знань у хімії. Чим добрий лужний розчин? Тим, що з нього варять мило. Але водночас він залишає серйозні опіки. Треба на мильному калькуляторі виміряти точну кількість лугу для певної кількості олії. Тому треба бути дуже обережним. Це все серйозна справа.

Кістяк авторського мила, розповідає майстриня, складається із 5-6 олій. Спеціально підготовлену суміш Альона доводить до потрібної кондиції, розводить луг. Масла і луговий розчин необхідно довести до однакової температури, а затим – змішувати. Процес народження мила тривалий. Ужгородка використовує так званий гарячий спосіб: коли мильну основу топлять на водяній бані. Майстриня не просто проводить нам майстер-клас, а по-справжньому показує таємницю народження авторського мила.

Альона БУЛИНА, миловар

У нас тут є розчин олії (тут – 6 олій). І є лужний розчин: луг і вода (лимонна кислота і молочна кислота).Вони додають милу покращуючих якостей: пом’якшують воду, зволожують шкіру. Обов’язково потрібно надіти улюблене забрало, і ще потрібен блендер. Але у подальшому цим інвентарем не можна користуватися при приготуванні їжі. Буде видно як створюється мило. Акуратно вливаємо лужний розчин у масла. Потім нашу емульсію потрошки розмішуємо до утворення такого собі крему. Обов’язково готову емульсію довести до так званого товстого сліду. У цьому «кремчику» дуже багато ще неомиленого лугу. З ним працювати тільки у засобах захисту. І тепер от у такому вигляді ставимо на водяну баню, де буде варитися протягом 4 годин. Далі у нас видно, як емульсія, мило починає входити у стадію мила. Температура заставляє його швидше омилюватися. Тепер ще години три і мило вариться.

Опісля зняття з водяної бані, до свіжозвареного мила додають спеціальні олії, емульсії та, за потреби, скраби. Ось так і виходять різновиди: ванільне, сакурове чи на основі водоростей. Варто зазначити, що усі компоненти – натуральні, має Альона і паспорти якості на кожну олію. Сировину бере у перевірених постачальників, переважно замовляючи у фірм через Інтернет.

Альона БУЛИНА, миловар

Коли знімаємо з бані, додаємо певну олію, в залежності від типу шкіри. Олія ши, какао, авокадо, мигдалеву кісточку, вершки, вівсянку, каву, шоколад. У цьому милі, наприклад я додаю ще спеціальні водорості. У сакурі найбільше мигдалевої кісточки і олії Ши. Якщо додаю пігменти – то це або Швейцарія, або Франція. Ці пігменти можна навіть у зубну пасту додавати. Але у мене є буквально 2-3 мила, куди додаю. Люди люблять щось більш кольорове. Але якщо додавати пігмент, то тільки якісний. Тут мило – зеленіє за рахунок пудр. Ванільне милко воно темнішає ще на стадії народження, зварене на козячому молоці, і коли додаєш ваніль – тоді емульсія темнішає.

Зварене мило, після того як відстоялося добу у спеціальних невеличких контейнерах, Альона Булина виймає і ділить на так звані порції. А нерівна поверхня звареного власноруч продукту є певною його родзинкою та додає шарму.

Альона БУЛИНА, миловар

Оце називається «батч». Мене часто питають, чи ви мило ламаєте пополам, чи ви його гризете. Ні. Мило, яке зварене гарячим способом, нерівне виходить верхівка, вирівняти його дуже складно. Але це і є його плюс, я вважаю. Тут кілограм і я його ділю на 10 виходить 100-грамових шматочків. Останній штрих, який робимо для милка, — це етикетка, гарно упаковуємо.

Готову продукцію Альони Булини, крім традиційних заходів міста, можна знайти в Інтернеті. Та є у жінки мрія: власна майстерня і бренд. Однак, це – справа часу і врегулювання юридичних моментів.

Альона БУЛИНА, миловар

Мрія – це своя власна маленька майстерня. Мрія є давно, думаю, що колись я до неї прийду. Є плани на бренд. Я в процесі подання документів, буде називатися «Дуже мило».

Жінка встигає працювати, виховувати двох дітей, вести хатнє господарство і створювати на власній кухні невеличке мильне диво. За два місяці перед святами Альона Булина зварила щонайменше 30 кілограмів авторського мила. Головний же секрет успіху цієї продукції – душа, яку в неї вкладає майстриня.

Джерело: Uzh Inform

 

04 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів