Польський ринок праці чекає закарпатців, і гроші додому легко вислати :)

Польський ринок праці чекає закарпатців, і гроші додому легко вислати :)
Уже понад 40% польських працедавців змушені шукати собі працівників зі сходу Європи, серед яких переважають українці

 

Серед великих компаній, де працівників більше 250, цей показник зростає до 50%, інформує Rzeczpospolita. До того ж, зараз поляки шукають вже не тільки робітників, а й працівників середньої керівної ланки.

Досить поширена думка в Польщі, що українці й білорусі забирають у поляків робочі місця. Найновіше, січневе дослідження ринку праці Польщі показує, що це не зовсім так.

По-перше, польська економіка загалом зараз відчуває брак працівників, і це стосується всіх галузей економіки. Певна річ, якщо працедавець може взяти за рівних умов на роботу поляка – він це зробить. Тим більше, що легально працевлаштовані українці потребують тих самих виплат і гарантій, що й польські працівники. Але в багатьох випадках польських претендентів на багато вакансій немає не через низьку платню, а через їхню фізичну відсутність.

Поляки навіть у сусідній Чехії заробляють більше, ніж удома, не кажучи вже про Австрію, Німеччину чи Швецію. Абсолютний хіт серед поляків – Велика Британія – може скоро змінитися Ірландією і США. Таким чином, чимало громадян Польщі працездатного віку постійно чи тимчасово покинули терени батьківщини. Їхню відсутність Польща має компенсувати залученням працівників з-за кордону.

За підсумками 2016 року було встановлено рекорд працевлаштування іноземців у Польщі. Найбільше серед них було українців. Але фахівці переконані, що у 2017 ця тенденція тільки посилиться.

– Незважаючи на рекордний наплив іноземців, польський ринок праці не наповнений робочою силою, і потреба в кадрах тільки зростає, – каже Мацєй Вітуцький, керівник Work Service, і додає, що в промисловості 56% працедавців висловлюють бажання влаштувати на роботу в себе іноземців. – Окрім того, в останні місяці спостерігаємо тренд на пошук кваліфікованих українських працівників – понад 28% вакансій, на які шукають іноземних співробітників, належать до середньої керівної ланки й інженерного персоналу.

За матеріалами Євгена Шкодуна, Українським простір

 

16 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів