В УжНУ розпочинає роботу Школа клінічних нейронаук «Карпатські читання-2017»

В УжНУ розпочинає роботу Школа клінічних нейронаук  «Карпатські читання-2017»
29-30 червня в Ужгородському національному університеті працюватиме Школа клінічних нейронаук «Карпатські читання-2017» - одна з найцікавіших і важливих медичних подій Західного регіону.

 

«Карпатські читання-2017» щорічно проходять в Ужгороді за підтримки Української асоціації боротьби з інсультом. Цього року в рамках конференції відбудеться презентація  важливого для української медицини Європейського проекту ESO EAST/ Ініціатива ANGELS.

Мета проекту ESO EAST – Ініціативи Angels в Україні – це об'єднання зусиль фахівців задля вирішення проблем, пов'язаних із наданням кваліфікованої і ефективної медичної допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом. Реалізація проекту в Україні дозволить пацієнтам з інсультом отримувати лікування на однаковому рівні з будь-якою країною Європи.

Проект розпочав свою роботу Україні в  2015 році .  За  першими підсумками роботи   Проекту ESO EAST/ Ініціатива ANGELS в Україні,  представники Європейської інсультної організації відзначили спеціальною нагородою інсультне відділення міста Мукачево.

Українська асоціація боротьби з інсультом активно підтримує впровадження цього проекту в Україні. Успіх  в реалізації проекту ESO EAST в Україні залежить від  зусиль всіх хто зможе забезпечити підтримку та надати необхідну допомогу у реалізації цього проекту. Активна участь МОЗ України, медичної спільноти та громадськості значно підвищить  імовірність успіху та буде надзвичайно важливою для оптимального спрямування та координації зусиль в подоланні проблеми інсульту в Україні.

29 червня в 13.30  відбудеться прес-конференція на тему: «Проект ESO EAST/ Ініціатива ANGELS : нові можливості побудови дієвої інсультної медичної допомоги в Україні завдяки допомозі Європейських партнерів»

Місце проведення:  площа Народна , 3 зал Вченої ради УжНу

Учасники прес-конференції:

Володимир Смоланка, ректор Ужгородського Національного Університету, президент Української Асоціації Нейрохірургів

Микола Поліщук, Україна, президент ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», член Координаційної Ради  проекту ESO-EAST в Україні; 

Сергій  Московко , керівник проекту Ініціатива ANGELS в Україні,

Михайло Орос , завідувач кафедрою неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ,

Юрій Фломін, представник  України в Європі проекту ESO-EAST,член Керівного комітету  проекту ESO-EAST в Україні,

Олександр Пулик, головний позаштатний спеціаліст ДОЗ Закарпатської ОДА,

Марина Гуляєва,  виконавчий  директор ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», член Керівного комітету  проекту ESO-EAST в Україні,

Лев Приступюк, консультант Ініціативи ANGELS в Україні

З 2015 року Європейська організація інсульту започатковувала 5-річний проект з метою поліпшення медичної допомоги та освіти щодо інсульту у Східній Європі. Результати Світового дослідження тягаря хвороб 2010 свідчать, що, хоча стандартизована за віком смертність від інсульту у світі в цілому зменшилася, абсолютне число людей, які зазнають інсульт та помирають від нього, а також число людей, які вижили після інсульту, та загальний тягар інсульту на планеті залишаються величезними і зростають.

Це особливо актуально для Східної Європи, де тягар інсульту невпинно зростає через дієтичні ризики, неконтрольований високий кров'яний тиск та куріння. У деяких країнах лікування інсульту на місцях додатково ускладнюють відсутність відповідних національних програм з охорони здоров'я, політики щодо створення Інсультних блоків та стандартів лікування.

Епідеміологія інсульту в Україні невтішна: 100 тис нових випадків інсульту щорічно,  40 тисяч пацієнтів помирає в перший рік, інші поповнюють ряди інвалідів, лягаючи тягарем на плечі родини та держави. Незважаючи на затверджені наказами МОЗ України стандарти лікування при інсульті, результати лікування та відновлення пацієнтів, що пережили інсульт незадовільні. Вражає і середній вік, коли українці та українки стають жертвами інсульту: 62- 64 роки  - це люди працездатного віку.

Допомога Європейських країн  в питанні   побудови  дієвої медичної допомоги при інсульті – важливий крок до подолання інсульту в Україні.  З 2016 року  Європейські партнери імплементували до Проекту ESO EAST – Ініціативу Angels, яка стала  продовженням реалізації започаткованих в Україні ESO EAST напрямків роботи.

Головні напрямки роботи Проекту ESO EAST – Ініціативи Angels:

—  створення та підтримка роботи  госпітального регістру оцінки якості медичної допомоги хворим на інсульт в Україні (регістр RESEQ);

—  освіта медичного персоналу інсультних центрів (лікарів, медичних сестер) ;

—  проведення спеціалізованих тренінгів для спеціалістів мультидисціплінарних інсультних команд у відділеннях, що надають медичну допомогу пацієнтам з інсультом;

—  створення лікарень, готових приймати пацієнтів із інсультом (stroke ready hospitals).

Реалії в Україні є такими, що менше ніж третина пацієнтів з гострим інсультом лікуються в інсультних відділеннях. Це означає, що тисячі хворих не отримують спеціалізованої допомоги, якої потребують невідкладно. Це потрібно змінювати!

Проект ESO EAST передбачає 5-річне співробітництво із представниками країн Східної Європи, в тому  що є провідниками ідей у своїх країнах, з метою оптимізації допомоги та впровадження найкращої світової практики лікування інсульту у цих країнах шляхом співпраці.

Підготувала Марина Гуляєва

 

29 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів