Новини за сьогодні, 27 квітня 2024, субота (05:58)

"Шкільний шопінг" у магазинах канцтоварів Ужгорода. Що почім?

"Шкільний шопінг" у магазинах канцтоварів Ужгорода. Що почім?
До Першовересня залишилось якихось два тижні. Для багатьох діток цей день ознаменується першим уроком у школі, новими знайомствами та початком важливого етапу у житті.

 

Та перед цим на майбутніх «першачків» та й школярів у цілому чекає шалений "шопінг" у магазинах канцтоварів.

Зошити, альбоми, ручки, пенал, портфель та форма – це лише неповний перелік того, що треба придбати, аби дитина могла із упевненістю крокувати у початок  навчального року.

Однак, не все так просто: аби запастись усім «бойовим» арсеналом звичайного школяра, потрібно залишити у касі обраного магазину чималу суму…

0312.ua відвідав два відомих магазини канцтоварів в Ужгороді, дізнався ціни на увесь стандартний набір школяра, поспілкувався безпосередньо із продавцями та винуватцями «передвересневої лихоманки» - школярами.

Отож, ідемо на вулицю Волошина. Там знаходиться магазин канцтоварів, де свої закупки до школи робило не одне покоління ужгородців.

 

Як не дивно, у післяобідню пору у магазині – тільки двоє продавчинь. Розповідаємо жінкам, з якою метою прийшли. Пані Марина погоджується з нами поговорити, однак без фото:

«Нам не потрібно реклами», - говорить жінка.

Пані Марина близько десятиліття працює у сфері продажу канцтоварів, тож швидко зорієнтовує нас у цінах:

«Найдешевші зошити у нас коштують 2.40, а найдорожчі – 11.75. Стосовно ручок, то найбільш економний варіант – 1.75, найдорожча – 7.25. Різні ціни. Частіше беруть ті, що кращі. Однак, у нас товар розрахований на різні верстви населення».

Без портфеля важко уявити справжнього школяра, та ціни на них – немалі:

«Для "першачків" у нас є портфелі. «Стартова» ціна – 575 гривень. Це ортопедичний. Дешеві портфелі ми не беремо, оскільки тут важлива саме якість. Портфель впливає на поставу дитини».

Більшість школярів у молодших класах неймовірно люблять малювати, тож олівці і фарби стануть у нагоді:

«У нас олівці недешеві. Коштують 37.50, 12 кольорів. Знову ж таки стараємось брати якісну продукцію, щоб добре писали. Фломастери є по 11 гривень, по 17… Фарби хорошої якості – 17.25. У свою чергу, альбоми для малювання коштують від 7-ми гривень і вище. Залежить від кількості аркушів, від якості паперу».

 

Без сумніву, для когось із майбутніх школярів щоденник стане приводом для гордості, а для когось – річчю, з якої вириватимуть сторінки, щоб приховати погані оцінки. Однак, бути він має у кожного:

«Взагалі щоденники зараз погано беруть, оскільки зараз майже кожна школа закуповує їх окремо. Але ціни на них цілком адекватні. Щоденник із твердою обкладинкою коштує 24 гривні».

Пані Марина ділиться своїм досвідом і підсумовує, скільки у середньому грошей доведеться викласти батькам, аби повністю зібрати свою малечу до школи:

«Звичайно, все залежить від можливостей конкретно взятої родини. Але у середньому, якщо разом із портфелем, то ця сума може сягнути для батьків «першачка» близько 1000 гривень».

За словами пані Марини, хоч до початку навчального року залишилось 2 тижні, та особливого попиту зараз немає:

«Ми не можемо виявити, у чому причина. Зараз найбільш вдалий і актуальний період, однак людей особливо немає».

Оскільки на момент нашого перебування у магазині продавчині не мали жодного клієнта, йдемо їх шукати у інше місце.

Інтуїція нам підказує, що потрібно йти у крамницю канцтоварів, одягу та різних дрібниць для творчих людей, що на вулиці Швабській. Хоч магазин працює не так і давно, однак уже має свою постійну аудиторію.

Зайшовши, переконуємось, що потрапили за адресою.

На касі – черга зі школярів та їхніх батьків, хтось приміряє портфель, у декого «розбігаються» очі.

 

Підходимо до продавчині, пані Світлани, і просимо розповісти про підготовку школярів до початку навчального року.

«Порівнюючи із минулим роком, то значно більше людей звертаються до послуг нашого магазину».

Щодо вартості на уже вищезгадані товари, то вони не надто різниться у порівнянні із першим магазином.

«Щоб зібрати першокласника до школи у повній «бойовій» готовності, думаю, потрібно буде витратити близько 1500 гривень», - зазначає пані Світлана.

 
 

Останнім часом, незмінним атрибутом школяра є форма. У деяких школах це костюм та сарафан у дівчат, десь – безрукавка як для хлопців, так і для дівчат тощо.

Тож ми вирішили дізнатись, скільки коштуватиме батькам майбутніх школярів форма. Для цього йдемо у спеціальний відділ у магазині.

«Почнемо із дівчинки – люб’язно погоджується нам розповісти про наявний асортимент тезка попередньої продавчині, пані Світлана - У нас є продукція як українського, так імпортного виробника. Ціни вітчизняного виробника на сарафанчики у нас від 350 гривень. Є ще спідниці, однак їхня вартість – від 420 гривень і вище. Якщо брати імпортного виробника, то, звичайно, все буде дорожче. Від 900 гривень сарафанчик до 1300. Блузочки коштуватимуть від 400 гривень. Однак, якість там дуже добра».

За словами жінки, економний варіант форми для дівчинки може обійтись у 1000 гривень, більш дорогий – до 2000 гривень.

Як виявилось, форма для хлопчика-першокласника дешевшою не буде:

«Для хлопчиків є минулорічні моделі костюмів, вартість яких складає від 320 гривень. Однак, у нас переважно беруть імпортні костюми. Там ціни від 1200 і до 2600 гривень. У свою чергу, хороші сорочки у нас коштують від 248 гривень до 480 гривень».

 

Порахувавши, сходимось на тому, що 1500 гривень вистачить, аби вдягнути у форму першокласника. Якщо з розмахом – то сума може сягнути й 2500 гривень.

Серед усієї «публіки», яка знаходилась у магазині підходимо до жінки з донькою.

Пані Мар’яна із донькою Софією саме розглядають ручки. Дівчинка йтиме у 5-й клас, однак і мама, і вона пам’ятають, як готувались до першого класу.

«Порівняно із минулим роком, складається враження, що ціни зросли у 2 рази. Майже усі позиції канцтоварів подорожчали. Однак, стараємось купляти все найкраще… До прикладу, дешеві ручки можуть не писати у деяких зошитах. Досвід говорить, що потрібно купляти все найдорожче, бо воно більше прослужить».

Цього року мати з донькою портфель не куплятимуть, оскільки придбали ще минулого року у цьому ж магазині за 1300 гривень.

«Навіть тепер пам’ятаємо, що, готуючись до першого класу, витратили приблизно 1000 гривень. Це разом із портфелем», - каже мати.

 
Насамкінець, питаємось у Софії, чи хоче вона до школи. Сором’язлива дівчинка ствердно кивнула головою.

Підсумовуючи це все, можемо зазначити, що середня мінімальна ціна без урахування форми, яку витратять батьки для підготовки «першачка», може сягнути 1000 гривень.

Якщо ж «розкошелитись» на хороший портфель, то ця сума може піднятись до 1500 гривень.

У свою чергу, якщо до цих сум ще й додати вартість форми (економний варіант - 1000-1500 гривень, дорогий -1500-2500 гривень), то отримаємо доволі круглу суму…

Джерело: 0312.ua

 

16 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів

Останні новини

+