Патріотизм, дисципліна, виховання: кафедра військової підготовки Угородського університету розпочала навчальний рік

Патріотизм, дисципліна, виховання: кафедра військової підготовки Угородського університету розпочала навчальний рік
Іти навчатися на кафедру військової підготовки, чи не йти – ось в чому питання сучасного студента. Чимало юнаків та дівчат обговорюють важливе рішення з рідними, друзями та тими, хто вже пройшов цей нелегкий шлях. Однак, у цей важкий для України час, рішення приходить швидше та впевненіше – «Навчатися!».

 

На варті цілеспрямованого і виваженого вибору майбутніх офіцерів стоїть Ужгородський національний університет, кафедра військової підготовки  та її очільник - полковник Василь Олійник. У переддень свята Захисника України ми вирішили поспілкуватися з Василем Васильовичем та дізнатися про особливості навчання на кафедрі, про майбутніх офіцерів та важливість вибору, який роблять молоді люди.

Пане Василю, цього року відбувся перший випуск кафедри, який подарував Україні чимало нових та фахових офіцерів. Чи був набір на новий навчальний рік так само вдалим, як минулі роки?

- У липні цього року, після проходження навчального збору, який тривав один місяць та здачі державних іспитів, кафедра військової підготовки УжНУ успішно здійснила випуск 105 офіцерів запасу. І новий навчальний рік розпочався дуже вдало, адже підготовку розпочали понад сто студентів, а точніше сто один студент, які виявили бажання навчатися та оволодіти військовою справою.

А чи навчаються на кафедрі студенти з інших міст чи університетів України?

- Більшість тих, хто здобуває знання на кафедрі - студенти нашого вишу. Але, серед наших лав є і студенти Карпатського університету імені Августина Волошина та громадяни, які вже закінчили навчання або навчаються на заочної формі. Відносно географії - то це фактично вся Закарпатська область. А також до нас перевелась одна дівчина з кафедри військової підготовки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Які особливості навчання військовій справі? Що повинен  усвідомлювати студент подаючи документи?

- З перших днів занять починається вивчення Статутів Збройних сил України, що пов’язане з підвищенням вимог до дисципліни, засвоєнням правил носіння військової форми, одягу тощо. Подаючи документи для проходження  підготовки на КВП громадянин це повинен усвідомлювати в першу чергу, що його будуть навчати, як керівника на первинну офіцерську посаду і він повинен бути прикладом для своїх майбутніх підлеглих.

Стосовно поділу на спеціальності, в чому полягають  їхні особливості?

- Так, справді, ми навчаємо наших студентів за чотирма військово-обліковими спеціальностями. До прикладу, найбільш розповсюджена військова спеціальність - бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів.   Її особливість полягає у поглибленому вивченні таких предметів, як загальна тактика, експлуатація та озброєння бойових машин та інших супутніх предметів.

Далі - бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії. Наразі вони вивчають мінометну артилерію. Особливістю вивчення даної спеціальності є володіння математикою та проведення достатньо великої кількості відповідних розрахунків.

Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів спеціального призначенняпередбачає підготовку фахівців військової розвідки. Чимало уваги приділяється фізичній підготовці.

І, звісно, в нас є психологія. Останні роки у всіх військових формуваннях почали застосовуватися військові психологи, а з початком бойових дій на сході України даний напрямок підготовки, в черговий раз, показав свою нагальну необхідність. Більшість студентів, що готуються за даним фахом, мають основну спеціальність психологів, а за два роки навчання отримують військову спеціалізацію).

- Офіцерсько-викладацький склад на кафедрі оновлюється, чи є в лавах працівників ті, що брали участь у бойових діях?

- Так, серед викладачів є три офіцери запасу, які приймали безпосередню участь в АТО, а саме: старший викладач, майор запасу Микола Гоман  (підготовка артилеристів), старший викладач, капітан запасу Вадим Клюй (підготовка зі стрілецької зброї), викладач кафедри, полковник у відставці Володимир Коршунов (підготовка із загальної тактики).

А які плани має кафедра до кінця цього навчального року?

- Основним завданням КВП є якісна підготовка громадян за напрямками навчання, та успішне складання ними державних іспитів. Також ми продовжуємо нарощування навчальної бази кафедри. В першу чергу це обладнання лабораторій, що ведені в штат кафедри. Також ми маємо постійну планову профорієнтаційну роботу з добору студентів на наступний навчальний рік, популяризації військової служби і військово-патріотичне виховання молоді.

Чому важливо, що студенти здобувають не тільки теоретичні але й практичні навички військової справи?

- Обов’язковою складовою підготовки студенів є практичне навчання. Вивчення теоретичних положень завжди закінчується відпрацюванням на практиці із виконання практичних стрільб, польових занять та тренувань. За відносно невеликий термін існування кафедри у нас з’явилася велика кількість навчальної зброї та технічних засобів, для цього колективом кафедри з 2015 року зроблено досить великий обсяг роботи. Практика є пріоритетним напрямком в підготовки майбутніх офіцерів. Для проведення занять використовуються об’єкти військових формувань Закарпатської області (15 окремий гірсько-піхотний батальйон, батальйон Національної Гвардії, підрозділи Держприкордонслужби України). Студенти повинні розуміти, що теорія невід’ємна складова будь якого навчання, але для того аби бути справжнім офіцером, необхідні практичні вміння. Кожен повинен бути напоготові, а для цього необхідно працювати над собою та відшліфовувати набуті знання.

Як Ви вважаєте, чи свідомі студенти у виборі військового шляху? Чи володіють вони тим патріотизмом, який так необхідний зараз усій країні?

- Відносно патріотизму наших студентів, необхідно зазначити, що навчання в УжНУ проходять декілька тисяч громадян, але вважали за необхідне здобути військовий фах - лише 100. Відповідно можна рахувати, що патріотичні настрої в них розвинуті краще. Однозначно випускники кафедри мають більші можливості по працевлаштуванню після успішного її закінчення. Це пов’язане в першу чергу з тим,  що фактично за всіма основними напрямками підготовки у військових формуваннях є споріднені спеціальності (юристи, фінансисти, географи, математики тощо). Але  наявність військового звання офіцера запасу може корінним чином вплинути на призив на військову службу за безпосереднім бажанням самого випускника. Ми переконані, що ті, хто нині здобувають військову спеціальність – відданні та щирі у своїх прагненнях, це той цвіт нації, що по-новому дивиться на реалії життя, і не готовий сидіти склавши руки.

Спілкуючись з полковником Василем Олійником захотілося дізнатися думку тих, хто саме зараз проходить навчання на кафедрі, і як ніхто інший може розповісти, як це бути «інсайдером» такого підрозділу.  Владислав Котигорошко студент факультету суспільних наук, та проходить навчання за напрямом «психологія». Хлопець розповідає, що є «новобранцем» на кафедрі, адже розпочав навчання усього місяць тому.

«Подавши документи, для себе обрав військову психологію. Оскільки у майбутньому бажаю пов'язати своє професійне життя з приватною практикою, то я переконаний в тому, що знання, які отримаю на військовій кафедрі, допоможуть мені в практиці та суттєво підвищать мою компетенцію в даному питанні. До того ж, в нашій країні та в теперішній час знання військової психології, для психолога або психотерапевта, є дуже актуально. Можливо це прозвучить жорстоко, але патріоти необхідні державі для того, щоб вести війну. Тільки патріоти здатні країні приносити перемогу, адже секрет їхнього успіху полягає у потужній мотивації. Чи потрібні патріоти? Так, і чим більше, тим краще, оскільки це дозволяє країні ефективніше та краще захищатися чи здійснювати напад. Чи потрібно бути всім людям патріотами? Ні, це особистий вибір кожного, який неможна нав'язувати. Якщо в людини нема духу патріотизму, то це означає, що є проблеми в державі, а, отже, вона повинна створювати максимальні умови для своїх громадян, аби у них з'явилося це почуття. Адже патріотизм — це не викрикування гасла "Слава Україні" чи купування шарфика з гербом. Це свідоме бажання померти за країну» - зауважує Владислав.

Варто зауважити, що кафедра військової підготовки Ужгородського національного університету доволі молодий підрозділ, який стрімко розвивається та починає розпрямляти свої крила. Офіцерсько-викладацький склад якісно та ґрунтовно займається вихованням, навчанням та підготовкою офіцерських кадрів. Кожен, хто завершив навчання у цьому підрозділі гордо несе звання «молодший лейтенант запасу» та здобуває неймовірний досвід. Викладачі кафедри докладають зусиль і для духовного збагачення своїх студентів, так у переддень свята Захисника України студенти кафедри матимуть можливість відвідати Ужгородський греко-католицький собор та поспілкуватися з військовим капеланом.

Розмовляла Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

13 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів