Закарпатський нардеп звернувся до МОЗ через критичну ситуацію у сфері видобутку мінеральних вод

Закарпатський нардеп звернувся до МОЗ через критичну ситуацію у сфері видобутку мінеральних вод
Про це народний депутат України повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

 

«Продовжуємо роботу над створенням європейського та прозорого конкурентного середовища у сфері видобування мінеральних вод. Більше року звертався із запитами до Уряду стосовно проблеми із розробкою нормативно-правових актів, що регулюють безпечність та якість харчових продуктів. Проблема полягала в тому, що Міністерство охорони здоров’я не спромоглося вчасно розробити Гігієнічні вимоги до природної мінеральної води», - повідомив парламентар.

Ця затримка унеможливила затвердження Гігієнічних вимог до природної мінеральної води, як того вимагає прийнятий раніше Верховною Радою України Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" 1602-VII. Ухвалення останнього обумовлено необхідністю гармонізації вітчизняного законодавства із правом ЄС.

«Нарешті домоглися того, що 29 грудня 2017 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проект наказу для громадського обговорення», - повідомив Роберт Горват, зазначивши, що в оприлюдненому проекті частково враховані і його зауваження на відповідність Директивам ЄС.

Тим не менш, занепокоєння нардепа викликала одна із норм оприлюдненого Міністерством проекту.

«Зокрема, мова про пункт, у якому йдеться про не застосовування цих гігієнічних вимог до вод, стосовно яких здійснюється дослідно-промислова розробка. У випадку, якщо це положення залишається, то частина природних мінеральних вод, що зараз присутні на вітчизняному ринку, не зможуть бути визнані водою природною мінеральною до закінчення дослідно-промислової розробки. А вона становить в середньому 5 років».

За словами Роберта Горвата, подібна норма призведе до того, що вітчизняні виробники опиняться у нерівних умовах із закордонними конкурентами, адже відповідно до Директив ЄС у них такого обмеження немає.

У зв’язку з цим Роберт Горват вкотре звернувся до в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун із проханням розглянути можливість врахувати зауваження до проекту наказу МОЗ при затверджені Гігієнічних вимог до природної мінеральної води. Зокрема – вилучити сумнівну норму про дослідно-промислову розробку. На думку нардепа, це дозволить уникнути нечесної ринкової конкуренції та забезпечить рівні права вітчизняних та закордонних виробників.

Джерело: Прес-служба народного депутата України Роберта Горвата

 

24 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів