"При грамотному управлінні навіть раніше дотаційні населені пункти після об'єднання здатні суттєво підняти свої надходження"

"При грамотному управлінні навіть раніше дотаційні населені пункти після об'єднання здатні суттєво підняти свої надходження"
Закарпатська Вільховецька об'єднана територіальна громада посіла 12 місце в рейтингу зростання власних доходів місцевих бюджетів 159 ОТГ порівняно до 2016 року.

 

Про це свідчать дані моніторингу, який провели експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Згідно з даними моніторингу, зростання власних доходів Вільховецької ОТГ у 2017 році порівняно до 2016 зросли на 58,8% (3,9 млн грн).

"Приклад Вільховецької ОТГ чітко свідчать, що при грамотному управлінні навіть раніше дотаційні населені пункти після об'єднання здатні суттєво підняти свої надходження, – прокоментував дані Іван Дем'янчук, директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного при підтримці Програми "U-LEAD з Європою". – До об'єднання бюджети сіл, що увійшли до складу Вільховецької громади, були дотаційними на 60%. Вже зараз, всього лише через два роки існування ОТГ, дотація складає лише 40% бюджету громади. Натомість власні надходження – 60% бюджету. Такі дані найкраще свідчать про успішність децентралізаційної  реформи. Цифри не брешуть і не піддаються впливу емоційних заяв".

Щодо надходжень податку на доходи фізичних осіб, які займають найбільшу питому вагу в доходах місцевих бюджетів, то вони склали 110,7 млрд грн або 57,4 % від загальної суми доходів місцевих бюджетів. У порівнянні з 2016 роком надходження ПДФО в цілому по Україні зросли на +40,1 %, по бюджетах міст обласного значення – +37,5%, по бюджетах 159-ти ОТГ приріст надходжень ПДФО склав 41,2%, що на 1,1% більше, ніж в цілому по Україні та на 3,7% більше показника приросту по бюджетах міст обласного значення.

Моніторинг проводився серед 159 ОТГ, які отримували надходження ПДФО у 2016 та 2017 роках.

Докладніше з моніторингом щодо темпів зростання власних доходів бюджетів можна ознайомитися за посиланням http://decentralization.gov.ua/news/8268

Джерело: ПроЗахід

 

21 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів