Аби закарпатські діти не зазнавали сексуальних посягань...

Аби закарпатські діти не зазнавали сексуальних посягань...
Сьогодні парламент прийняв у цілому законопроект № 2016 про захист дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації. Свої голоси "за" цей законопроект віддав 241 народний депутат.

 

Законопроект встановлює відповідальність за вчинення насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом щодо неповнолітнього, у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років. Згідно зі змінами до статті ККУ, криміналізуються добровільні статеві зносини з людиною, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини.

Уточнимо, що згідно з чинним законодавством, питання про досягнення статевої зрілості вирішується судово-медичною експертизою.

Крім того, встановлюється, що такий злочин може вчинити саме повнолітній - адже ідея норми в захисті дитини від дій дорослої людини, який в силу свого повноліття здатний усвідомити суспільно-небезпечний характер такої поведінки по відношенню до дитини. Дана норма не поширюється на врегулювання статевих відносин між неповнолітніми за взаємною згодою.

Крім того, документ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років за створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти із залученням малолітнього.

Даний документ спрямований на гармонізацію законодавства України з положеннями Факультативного протоколу щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії до Конвенції ООН про права дитини; положеннями Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства; з нормами Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Закон вступить в силу з дня його офіційного опублікування.

Джерело: «112.ua»

 

14 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів