Центр контролю за безпритульними тваринами з’явиться у закарпатському Севлюші

Центр контролю за безпритульними тваринами з’явиться у закарпатському Севлюші
За різними даними, у кожному обласному центрі може бути від 10 до 20 тисяч, а в районних центрах – від 1 до 5 тисяч бездомних собак.

 

Є теми, які неодмінно викликають полярність думок. Наприклад, безпритульні собаки. Кожний із нас має своє ставлення до них. Ми їх боїмося, любимо, рятуємо, знищуємо, годуємо, знущаємося і так далі.

Україна входить в десятку лідерів за кількістю бездомних тварин. Активісти, які займаються цією темою, пишуть про 2,5 тисячі безпритульних собак лише в одному Києві. І про майже 500 000 тисяч по всій країні.

За різними даними, у кожному обласному центрі може бути від 10 до 20 тисяч, а в районних центрах – від 1 до 5 тисяч бездомних собак.

В організації Аnimal Id Info, яка діє в Україні, кажуть про те, що повної статистики у нас не існує. Організація підраховує тварин, які перебувають на вулицях наших міст. І констатують, що за останніми даними, ситуація така:

    в Житомирі зареєстровано 1810 безпритульних тварин, 40 % яких стерилізовані;

    у Вінниці – 1865 і 15% стерилізованих;

    в Сумах – 1665 і 7% стерилізованих;

    в Дніпрі – 4963 тварин, 12% стерилізовані;

    у Запоріжжі – 2975 безпритульних тварин;

    в Миколаєві – 4899;

    в Чернігові – 904;

    у Львові – 412;

    в Рівному – 879.

Згідно з дослідженнями, собаки на вулицях міст з’являються з наступних причин:

    70% спадково безпритульні;

    15% втрачені – ті, яких загубили власники;

    5% бездоглядні власницькі.

До речі, якщо ви раптом загубили собаку і вона чіпована, ось Єдина електронна база даних чіпованих тварин.

Чому на вулицях наших міст так стрімко росте кількість безпритульних собак? Спеціалісти називають дві причини: неправильне поводження людей з тваринами і відсутність стерилізації.

В Європі та Америці, наприклад, якщо тварина не є племінною особиною з родоводом, то господар зобов’язаний стерилізувати її відповідно до Конвенції про гуманне ставлення до тварин. А у нас багато хто не стерилізує, нібито піклуючись про здоров’я тварини. Це не правильно і не гуманно.

Може, і тому теж стерилізованих собак в Україні лише близько 40%.

А ось що чекає людей у Німеччині, наприклад, які вирішили взяти собі собаку. Щорічний податок – від 100 до 150 євро в рік на першу собаку, і від 200 до 300 євро на наступні + медичне обслуговування, страховки і харчування тварини + величезні штрафи в разі порушення правил поводження з тваринами. Наприклад, за викид собаки на вулицю або її самовільне знищення накладається штраф в 25 тисяч євро. Коли людина купує собаку, то йому присвоюється спеціальний реєстраційний номер, який гравірується на нашийнику або наноситься у вигляді тату на вухо. Або роблять мікрочіпування – уколом в шию тварині вводять чип (що коштує 25-30 євро).

Тому там сто разів подумають, перш аніж заводити собаку. Відповідальність неймовірно висока.

У нас в країні, і це результати пошуку в гуглі, 38 притулків для собак. Така кількість притулків може забезпечити дахом лише 20-30% собак від загальної їх кількості.

На фото (вверху) показано, як виглядатиме Центр контролю за безпритульними тваринами, який невдовзі буде функціонувати в місті Виноградові на Закарпатті.

Саме цей центр виграв великий європейський грант в рамках програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна «Безпека». Затверджена сума фінансування проекту з боку Євросоюзу складає 600 тисяч євро.

Всього на цю програму було подано 248 проектів. Спільний Моніторинговий Комітет вирішив профінансувати лише 17 кращих спільних проектів. Зі всього переліку проектів тільки дві організації з України (міста Виноградів та Львів) отримали перемогу. Всі інші переможці були з Польщі та Білорусі.

У рамках проекту в місті Виноградів проводитиметься вилов, стерилізація й ідентифікація безпритульних тварин. Центр загальною площею 180 квадратних метрів буде розташований на околиці Виноградова. Там надаватимуть послуги з ветеринарної хірургії, стоматології, рентгенології, стерилізації та чіпування.

І це хороша новина. Можливо, хоча б за допомогою таких проектів ми матимемо шанс змінювати сумні реалії і змінюватися самим.

Джерело: ЗІК

 

10 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів