Ужгород. "STOP дезінформації! Творимо громадянське суспільство разом!"

Ужгород. "STOP дезінформації! Творимо громадянське суспільство разом!"
В Ужгороді завершилися двоетапні публічні заходи для закарпатських учителів і вихователів, які складалися з щомісячних п’яти навчально-інформаційних семінарів та трьох тренінгів-практикумів.

 

Вони проходили під головуванням ГО «Агенція досліджень «Карпатія» в рамках проекту «Боротьба з етнічною дискримінацією та антисемітизмом в Закарпатті» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Фінальний семінар, що пройшов цими вихідними. був присвячений темі «STOP дезінформації! Творимо громадянське суспільство разом!» і об’єднав думки в дискусії з приводу проблем сучасного розвитку громадянського суспільства у поліетнічному Закарпатті. До участі в заході запросили депутата Ужгородської міської ради й лідера «Об’єднання ромів Ужгорода» Мирослава Горвата, який поділився роздумами про сучасне життя, проблеми, освітньо-виховні тенденції ромського населення в регіоні. Разом із своїм заступником Петром Габрином він підготував і озвучив доповідь на тему «Освіта ромської молоді Закарпаття: досягнення та проблеми», яка викликала палку дискусію серед присутніх.

Емоційним видалося й обговорення доповіді магістра політології Ужгородського національного університету Микити Найгебавера, котрий виніс на розсуд учасників і гостей проекту питання нового освітнього законодавства, комеморації та реакції на це громадянського суспільства, зокрема й представників різних національних меншин.

Тренери проекту Кристина Червеняк, Євген Ясінський розкрили аспекти розвитку громадських інститутів національних меншин Закарпаття та їх роль у захисті прав національних меншин, а також виховання толерантної особистості в полікультурному регіоні.

Координатор проекту Маріан Токар висловив судження з приводу вразливості та соціально-психологічного дискомфорту етноспільнот Закарпаття й підвів підсумки майже річної діяльності проектної команди. Зокрема, говорилося про фінальну стадію підготовки продуктів проекту, презентація яких відбуватиметься у червні. Насамперед мова йшла про навчально-методичний посібник, який уперше подає педагогам рекомендації та сценарії практичних занять, вправ, ігор для шкільної і студентської молоді максимально адаптовані до умов поліетнічного середовища Закарпаття, а також про документальний відеофільм, тематичні плакати.

Отже, вже в червні освітньо-виховний простір краю поповниться актуальним і потрібним для сучасного розвитку багатонаціонального соціуму продуктом, який черговий раз доводить, що Закарпаття – мирний і толерантний регіон!

 

30 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів