Краса нічного Ужгорода, що перемогла спеку

Краса нічного Ужгорода, що перемогла спеку
Ужгород прекрасний у будь-яку пору року і в будь-який час доби.

 

Зараз, коли спека б′є усі рекорди, лише ніч може порадувати ужгородців відносною прохолодою і свіжим повітрям. Більше того, аби відчути цей температурний контраст, треба залишити ареал кам′яних джунглів і дістатися центра міста. Тут, на березі Ужа і серед старовинних будівель, ніч набуває особливих кольорів, фарб і звучання. Тут вирує життя, в якому немає місця денній задусі.

Після 21.00 у серпневому Ужгороді стає доволі багатолюдно. Містяни та туристи заповнюють сквери, парки, набережні, пішохідну частину старого міста. Виникає враження, що місто говорить – розмова у тисячі голосів заповнює простір від розпеченого асфальту до вечірнього неба кольору ягідного зефіру.

Вдень, коли ми біжимо у справах, поспішаємо на роботу, намагаємося раціонально використати кожну хвилину, не вдається помітити, що у місті одночасно проходить безліч життів. А от пізно ввечері ми маємо можливість це спостерігати, неначе увага розділилася на тисячі уваг і транслює у нашу уяву кожну картинку з навколишнього світу.

Час 22.37 – туристи з Кропивницького фотографуються біля собору на Капітульній. Кажуть: «Ми не очікували, що така спека буде в наш приїзд, тому гуляємо Ужгородом вночі! Думаємо, що і вдень Ужгород такий же прекрасний!».

По Корзо і Волошина прогулюються компанії – це і молодь, і родини, і колеги, і туристи… Місто знає, що у цей пізній час до нього прикута увага тисяч очей, тому й вдягає свої найяскравіші та найпарадніші наряди. Вулиці, собори, пам′ятники, старовинні будинки виблискують, неначе новорічні гірлянди. Колір нічного Ужгорода – синій, полум′яний, смарагдовий, срібний, золотий, фіолетовий… А смак нічного міста солодкий, бо на кожному кроці кава, морозиво, шоколад, коктейлі…

А який чарівний Уж у темну пору. Ви не помітите мілини чи бруду – перед вами розіллється море глибоких ліхтарів та десятки місячних доріжок. Ця картина варта того, аби прийти у центр пізно ввечері або вночі. Ужу не бракує глядачів, вони збираються на кожній лавочці на набці, біля берегів, на оглядовому майданчику пам′ятника Августину Волошину, на мостах… З Київської набережної можна побачити «парад спалахів» – це туристи зберігають на свої гаджети наш Ужгород. Вдень такого не помітиш…

Нічний Ужгород надихає на десятки епітетів – чарівний, магічний, смарагдово-космічний, загадковий, атмосферний, свіжий, поліфонічний, містичний… Скоро знову сховається сонце, і ви матиме можливість побачити унікальну картину з мільярдів кольорів і вогників.

Катерина Ірха для uzhgorod.net.ua

 

04 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів