"Летальну" знахідку вимулила велика вода річки Вича на Закарпатті

"Летальну" знахідку вимулила велика вода річки Вича на Закарпатті
Смертоносний мінометний снаряд "вигрівався" на осонні під мостом села Вовчий на Свалявщині.

 

Скільки ще таких подарунків Другої світової війни на полях, у лісах та в річках — не порахувати: а ось одну з них, знайдену на Свалявщині, на цьому тижні підірвали на полігоні

У понеділок після обіду до ОКЦ (оперативно-координаційний центр УДСНС) зателефонували та повідомили про виявлення вибухового-небезпечного предмета. Назвали навіть "гірську" адресу вельми грізної знахідки: її було побачено неподалік крихітного села Вовчий. Мінометний смертоносний снаряд "вигрівався" на осонні під мостом через річку Вича.

Найімовірніше, цю "летальну" знахідку вимулила велика вода. Цікаво те, що післявоєнні повені тут вирували тисячі разів, а ось заіржавілу міну грибники "знайшли" тільки тепер.

Вибуховий небезпечний предмет, якому присвоїли назву "мінометна міна", група аварійно-рятувального загону спеціального призначення вилучила й позапланово у вівторок знешкодила на військовому полігоні. Знахідка в горах -– це такий собі "привіт" із часів Другої світової війни, адже не секрет, що саме в цих місцях понад 70 років тому тривали бої між воїнами Радянської армії та відступаючими фашистами. У цій гірській місцевості також проходила так звана "Лінія Арпада". Отож міни, гранати, кулі, патрони, інші снаряди, бомби, вибухові предмети могли запросто "погубитися" у цих місцевостях.

І ось тепер, як не прикро констатувати, їх знаходять випадкові туристи, грибники чи просто місцеві жителі. Благо, що цей предмет, як і більшість подібних смертоносно-вибухових снарядів і мін, уже ніколи та нікому не нестиме найменшої загрози. Ця іржава "бомбочка до міномета" перестала "жити" на полігоні в с. Оріховиця (Ужгородщина) на початку цього тижня. Загалом, з початку 2018 р. на території Закарпатської області виявлено й знищено 43 артснаряди, 197 мінометних і 1 протитанкову міну, близько вибухонебезпечних предметів часів минулих збройних свар. 

Іван Нагірняк

 

08 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів