Ужгородські студенти: До наступної зустрічі, місто Лева!

Ужгородські студенти: До наступної зустрічі, місто Лева!
Студенти й викладачі факультету туризму та міжнародних комунікацій Ужгородського нацуніверситету пережили неповторні миттєвості у дводенній туристично-краєзнавчій подорожі до перлини Західної України

 

Студенти факультету туризму та міжнародних комунікацій разом із викладачами тиждень тому мали дводенну туристично-краєзнавчу подорож до перлини Західної України ? міста Лева.
Домініканський собор

Домініканський собор

Перед студентами постало велике місто, в якому гармонійно переплітаються українська самобутність і європейський шарм, кожна вузенька вуличка якого знає тисячі неймовірних історій та легенд, а чи кожна будівля – це архітектурний шедевр, що зберігає пам’ять про видатних мешканців. Неповторної животрепетної атмосфери надає місту бруківка, дзвони Ратуші, затишні кав’ярні, наскрізь просякнуті п’янким ароматом львівської кави та смаколиків. Отже, рушаємо у подорож разом із дотепним, харизматичним і цікавим екскурсоводом – паном В’ячеславом.

Що можна побачити у Львові за такий короткий проміжок часу? Розповіді досвідченого гіда не залишили байдужими жодного зі слухачів. Унікальність і неповторність Львова у всьому, адже найдавнішу частину Старого міста занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Наша екскурсія розпочалася біля ажурного порталу Королівського арсеналу, який був частиною фортифікаційної системи міста, біля якого встановлений пам’ятник першодрукареві на території України Івану Федорову, котрий прихильно поглядає на великий букіністичний ринок, де можна придбати старовинні фоліанти на будь-який смак.

Далі перед нами постали у всій красі та величі три різні за віком будівлі – 66-метрова вежа Корнякта (до речі, Корнякт вважається найбагатшим львів’янином за всю історію міста), каплиця Трьох Святителів та пам’ятник ренесансної архітектури XVI–XVII століть – знаменита Успенська церква. Усі три об’єкти в літературі про Львів заведено поєднувати в єдиний архітектурний ансамбль.

Біля каплиці Боїмів

Біля каплиці Боїмів

Прямуємо до величного і суворого костелу Тіла Господнього, або Домініканського костелу із дзвіницею – останньої культової споруди Старого міста, біля стін якого мимоволі відчуваєш трепет. Скульптури на фасаді Домініканського костелу ніби нависають над тобою, нагадуючи про свій давній таємничий світ.

Якщо десь ще живе магія, то в Музеї-аптеці – одному з найстарших фармацевтичних закладів міста, історія якого розпочалася в далекому 1735 році. Це найвідоміша аптека міста, в якій демонструється стародавнє приладдя для приготування та зберігання ліків, таємничі підвали з автентичною обстановкою XVIІI століття… Тож сюди варто зайти, щоб поринути у світ алхімії!

А ми продовжуємо нашу цікаву екскурсію старовинним Львовом, яка дала змогу ознайомитися з історією міста, зрозуміти, як і коли воно забудовувалось та отримати величезний список місць, куди варто завітати. Куди ведуть усі дороги Львова? До його серця, площі Ринок, у центрі якої унікальна історична будівля, пам’ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО – Ратуша! Сучасна вежа Ратуші має висоту 65 м і є найвищою в Україні. У Ратуші 156 кімнат і 9 залів. На оглядовий майданчик 65-метрової вежі, звідки відкривається надзвичайна, незабутня панорама міста Лева, ведуть 406 сходинок, близько сотні з яких можна проїхати на ліфті, а решту подолати пішки. По дорозі є можливість оглянути великий ратушний годинник – найстарший у місті, що був виготовлений на фабриці в околицях Відня і знайшов своє місце на Вежі наприкінці XV століття та успішно функціонує дотепер.

Отже, настав час перевести подих та скуштувати запашної львівської кави… Будь-яка екскурсія Львовом не може промайнути повз знамениті львівські кав’ярні, які вже давно стали окремою візитівкою міста, як-от «Львівська копальня кави» ? перша в Україні найдовша кав’ярня-книгарня, створена, за легендою, над кавовою шахтою просто на площі Ринок. Окрім унікальних сортів кави та оригінальних смаколиків, тут пропонують відвідувачам спуститися в шахту, де можна попити кави з різних куточків світу, а також спробувати каву, приготовлену за різними авторськими рецептурами.

У Латинському кафедральному соборі

У Латинському кафедральному соборі

Зупинившись біля Ратуші, ми просто захопилися емоційними та заворожливими розповідями нашого шановного екскурсовода про історію й легенди, які пов’язані з площею Ринок, відтак продовжили наш шлях до каплиці Боїмів ? славнозвісної пам’ятки сакральної архітектури у Львові. Це одна з найкращих пам’яток пізнього Ренесансу, яка не має аналогів не лише в Україні, а й у європейській архітектурі. Унікальна споруда є окрасою Катедральної площі, звідки відкривається один із найкращих краєвидів Львова на Площу Ринок та міську Ратушу. «Чорна перлина», як її називають, щедро прикрашена ковкою, різьбленням і розписом.

А далі на одному диханні ми мали змогу ознайомитися з Латинським кафедральним собором Святої Марії, який зберігає відбитки всіх пережитих періодів та архітектурних стилів – готики, ренесансу, бароко і класицизму. Це єдиний український храм, який удостоївся статусу «малої базиліки» та є володарем особливої відзнаки – «Золотої троянди», яку йому подарував Папа Римський Іоанн Павло II.

Біля оперного театру

Біля оперного театру

Настав час зупинитися біля костелу Святих Петра і Павла Ордена єзуїтів, при спорудженні якого за зразок було взято відому церкву Іль-Джезу в Римі. До речі, саме про цей костел говорять як про найзагадковіший храм Львова.

Наступним об’єктом нашої екскурсії став Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці – унікальна пам’ятка вірменської середньовічної архітектури.

А як бути у місті Лева і не відвідати одне з улюблених місць для фотосесій? Знаменитий Італійський дворик чекає на всіх охочих! Романтичних місць у Львові чимало, є навіть спеціально відведене для поцілунків – поблизу оригінально облаштованої кав’ярні на площі Катедральній.

Побувати у Львові – і не придбати сувеніри? Наш екскурсійний маршрут пролягає через ринок «Вернісаж», де всі охочі мають змогу купити картини, прикраси ручної роботи з бісеру, шкіри, срібла, дерева, листівки, посуд, обереги, вироби зі скла та дерева, справжні українські вишиванки, тобто колоритні сувеніри на будь-який смак.

Час спливає непомітно, а наша екскурсія прямує до знаменитого 350-метрового проспекту Свободи. Сьогодні це центральна вулиця Львова, одна з найкрасивіших, найпрестижніших та найелегантніших у місті. Посередині проспекту від Оперного театру до площі Міцкевича прокладена широка центральна алея («стометрівка»), яка заповнена львів’янами та гостями міста. Але найбільше людей біля фонтану. Саме тут робимо зупинку для спільного фотографування, адже перед нами відкривається неперевершений краєвид на знаменитий Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, який по праву вважається архітектурною перлиною міста Лева та одним із найкрасивіших театрів Європи! Відкритий він 1900 року.

На вершині Високого замку

На вершині Високого замку

Втомились? Ні! Тоді прямуємо до Високого замку. Піднімаючись на Замкову гору, на вершині якої облаштований чудовий оглядовий майданчик з краєвидами, від яких захоплює подих, ми рухаємося до найвищої точки Львова. Атмосфера – неймовірна, спогади – неперевершені, фотографії – чудові! А ще – варто-таки дочекатися заходу сонця й побачити Львів нічний!..

Тож до наступної зустрічі, місто Лева! Місто, що дивує величчю, відкритістю, витонченістю і неповторною атмосферою. Місто, яке зачаровує своїм шармом, залишаючи море позитивних емоцій.

За інформацією факультету туризму та МК УжНУ

 

21 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів