За "лисі Карпати" парламентарій подав позов проти уряду Гройсмана

За "лисі Карпати" парламентарій подав позов проти уряду Гройсмана
На глибоке переконання нардепа, урядовці зневажають Закон України про охорону та захист пралісів.

 

Народний депутат Ігор Луценко вважає своїм обов’язком захистити ліси України від незаконної вирубки. Депутат, залучившись підтримкою екологів, подав позов до суду проти Кабміну. Тамтешні чиновники, вважає Луценко, порушують закон про охорону та захист давніх лісів.

Торік закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» вступив в дію. Цим Законом Кабмін України був зобов’язаний протягом трьох місяців, до грудня 2017 року, внести зміни в підзаконні акти – "Санітарні правила в лісах України" та "Правила поліпшення якісного складу лісів" в частині повної заборони різних видів рубок у всіх категоріях заказників та інших об’єктах природно-заповідного фонду.

Не секрет, що Держлісагенство України проводить широкомасштабні вирубки лісів. Наприклад, щороку в заповідних об’єктах під час рубок та розчищенні лісу від захаращеності, заготовлювалося більше одного мільйона кубів деревини. Заповідні зони втратили чимало дерев, і місцеве населення тепер потерпає від екологічних катаклізмів, найменший з яких: нульовий рівень води в криницях та зміління повноводних річок.

Щоб протистояти масовому знищенню лісів в Україні, Київським еколого-культурним центром та Українським товариством охорони птахів спільно з народним депутатом України Ігорем Луценко був розроблений законопроект про охорону пралісів, який прийняли в минулому році.

Пройшов рік, але Кабмін України, Держлісагентства України та Міністерство аграрної політики України (якому підпорядковуються Держлісагентства України) закон не виконують, натомість продовжують повсюдну рубку лісів. Ігор Луценко за підтримки ГО "ЕкоПраво-Київ" подали позов до Окружного адміністративного суду Києва на Кабінет Міністрів України за невиконання закону про охорону стародавніх лісів-пралісів. Суд прийняв позов до розгляду. Перше засідання призначене на 29 жовтня.

«З друзями-екологами ми  вже десятки років займаємося охороною лісів. Олігархічний уряд України обслуговує не інтереси народу. Цим людям абсолютно байдуже, що Україна зараз має практично найнижчу лісистість в Європі, що ліс масово знищується в Житомирській, Рівненській, Прикарпатській областях. Висихають річки і озера, маємо постійні повені. А цінувати своє довкілля мене навчив дід лісничий. У мене нема вибору, окрім боротися за збереження природи», – сказав нардеп.

 

 

23 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів