Урок стоматологічної гігієни пройшов в ЗОШ № 20 м. Ужгорода. Чому навчили діток?

Урок стоматологічної гігієни пройшов в ЗОШ № 20 м. Ужгорода. Чому навчили діток?
«Як часто потрібно чистити зуби? «Чи необхідно чистити язик?», «Що можна їсти, а що ні, щоб зубки не захворіли?» – на ці та низку інших запитань під час інтерактивної гри відповідали сьогодні учні початкових класів ЗОШ № 20 м. Ужгород. З ними спілкувалися інтерни стоматологічного факультету Ужгородського національного університету на чолі з завідувачкою кафедри, доктором медичних наук, професором Оксаною Клітинською.

 

Більше сотні учнів початкової школи зібралися в актовому залі середньої школи. Майбутні лікарі розповідали дітям про те, чому варто чистити зуби і наочно – на прикладі великої штучної щелепи та за допомогою гігантської зубної щітки – показували, як це робити. Чи всі діти мають свої індивідуальні зубні щітки? Чи всі користуються зубною пастою щоранку і щовечора? Першачки схвально гукали у відповідь на ці питання і хочеться вірити, що так справді і є. Діти декламували вірші, брали участь у інтерактивних опитуваннях і отримували за це чудові подаруночки – зубні пасти і щіточки. А насамкінець переглянули мультиплікаційний фільм, у якому герої-звірята розповідали про злісних каріозних монстрів та боролися з ними.   

Як прокоментувала захід Оксана Клітинська, дитяча стоматологія займається проблемами порожнини рота від народження дитини й до досягнення нею 18-тирічного віку. На жаль, чимало батьків глибоко помиляється, коли думають, що зубками потрібно займатися тільки тоді, коли виростають постійні – на жаль, це не так. Як засвідчують дослідження, проведені спеціалістами УжНУ в рамках програми «Здорова усмішка Закарпаття», в регіоні практично в 99 % діток дошкільного та молодшого шкільного віку зуби вже вражені карієсом. З молочних бактерії переходять на зародки постійних, а отже, останні можуть вирости зіпсованими чи кривими.  

«Зараз, на жаль, доводиться говорити про те, що дитяча стоматологія в нашій державі на рівні самовиживання, - розповідає професор. - Найефективніша ж частина стоматології дитячого віку – це попередження виникнення інфекцій, відповідно, й проблем. Щоб вони не виникали, потрібно думати про те,  як їх попередити. Тобто, зменшити ризики утворення. Тут варіантів немає – тільки профілактика.

Основна ж частина профілактики – це гігієнічне навчання, тобто, завдання навчити дітей правильно чистити зуби. Чому дітей? Тому, що саме в дитячому віці формується майбутня здорова людина, і від здорової порожнини рота залежить здоров’я всього організму.

Саме тому ми сьогодні знову ж таки в рамках нашої великої програми «Здорова усмішка Закарпаття» провели урок гігієни для дітей з інтернами стоматологічного факультету, щоб і в наглядній, і в ігровій формах, і в мультиплікаційних зарисовках показати, наскільки важливо доглядати за своєю порожниною рота. Можливо, це й дуже заїжджена фраза, але всесвітній досвід говорить про те, що на 60 відсотків, якщо правильно чистити зуби, проблеми зникають. Всі!»   

Зі слів професора стомату, викладачі та інтерни з задоволенням прийдуть у всі навчальні заклади міста, на жаль, поки що на перешкоді цьому стоять проблеми комунікації з окремими школами.   

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

21 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів