Що буде, якщо не лікувати епілепсію – розповідає закарпатський лікар

Що буде, якщо не лікувати епілепсію – розповідає закарпатський лікар
Повністю подолати епілепсію можна, а тому її варто лікувати її потрібно. А що ж буде, якщо не лікувати? Про це розповів лікар Закарпатського обласного центру нейрохірургії та неврології Тарас Студеняк.

 

ПОЧАТОК ІНТЕРВ'Ю ЧИТАЙТЕ ТУТ: Закарпатський лікар-епілептолог – про епілепсію та причини її виникнення

– Якщо з певних причин людина не хоче або не може лікувати епілепсію, якими можуть бути наслідки, крім, звісно, летального?

– Хвороба наносить шкоду: в людини можуть виникнути порушення пам’яті чи вторинні психічні розлади. Часто люди бояться, що препарат нашкодить печінці, але не думають про те, що хвороба накоїть із мозком. Це складна тема. Але коли ліки не допомагають, на щастя, часто можна допомогти хірургічно. Це дуже велике досягнення медицини. Буває, аналіз пацієнта продовжується декілька років, бо потрібно впевнитися, що він нечутливий до медикаментозного лікування, провести цілий ряд обстежень…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епілепсію можна повністю вилікувати, – закарпатський лікар Тарас Студеняк

Сам по собі напад небезпечний травмою та смертю. Але є й інші ризики: зміна пам’яті і зміна психіки. Це залежить від частоти нападів, їх виду та локалізації. Іноді це досить швидкий процес – буквально декілька років. Цікаво, що є навіть ціла наука – нейропсихологія – за допомогою якої можна визначити, з якої точки мозку запускаються епінапади по тому, як саме втрачається пам’ять.

Всі люблять швидкі рішення, але це та хвороба, яка потребує терпіння та тривалого аналізу. Деякі випадки потребують кількагодинного аналізу. Найкоротший моніторинг у нас стався за 7 хвилин від початку обстеження, хоча пацієнт планував пробути тут декілька днів. Однак бувають і випадки, коли ми моніторимо пацієнта кілька разів по три дні і безрезультатно.

– До вас їдуть пацієнти з усієї країни. Такі операції більше ніде не роблять?

– Ми проводимо досить багато операцій і чимало пацієнтів справді звертаються з інших областей. Здебільшого це люди, яким не допомагають ліки. Звісно, ми не єдині в Україні, просто у нас дуже вдало підібрана команда. Рішення про лікування та операцію – це командна робота. Не може цим сам по собі займатися нейрохірург чи епілептолог, нейросихолог або невролог, лікар по МРТ, нейрофізіолог. Для цього потрібна команда, яка працюватиме як злагоджений механізм і прийматиме рішення спільно. Тому хірургія епілепсії є не в усіх містах. Багато де є хороші висококваліфіковані фахівці, але не завжди є команда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатський лікар Тарас Студеняк: "В епілепсії нема безнадійних випадків – є складні випадки"

– Якби ви могли звернутися до людей, у яких стаються напади, як би ви їх мотивували, чим би аргументували необхідність звернутися до лікаря?

– У 70% випадків, при правильному лікуванні пацієнти на все життя забувають про напади. Іноді, пацієнти, які довго хворіють не знають, що робити, коли напади припиняються. Часом через епілепсію, люди пропускають усе життя. Ми детально розробляємо кожен випадок. І це величезний шанс, можливість повернутися до життя – хіба це не фантастично? Це наша задача – дати людині шанс жити нормальним повноцінним життям і робити те, що вона хоче.

Алла Марчук, Закарпатський обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів