Епілепсію можна повністю вилікувати, – закарпатський лікар Тарас Студеняк

Епілепсію можна повністю вилікувати, – закарпатський лікар Тарас Студеняк
Епілепсію можна повністю вилікувати й людина назавжди забуде про цей недуг, – запевняють медики. Які шанси повністю вилікуватися і як довго триватиме лікування читайте у другій частині інтерв'ю з закарпатським лікарем-епілептологом Закарпатського обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології Тарасом Студеняком.

 

ПОЧАТОК ІНТЕРВ'Ю ЧИТАЙТЕ ТУТ: Закарпатський лікар-епілептолог – про епілепсію та причини її виникнення

 Чи можна вилікувати людину з епілепсією?

– Епілепсія зазвичай добре лікується медикаментами: у близько 70% хворих мінімізуються чи повністю зникають напади. Щоправда, це не завжди виходить із першого разу і першого препарату. Часто доводиться міняти препарати та корегувати їх дозування, поки вийде досягнути контролю над нападами.

Важливою проблемою є ті 30 % хворих, які нечутливі до ліків або мають суттєві побічні дії. Ці пацієнти розглядаються як потенційні кандидати на хірургічне лікування. Грубо кажучи, приблизно кожен п’ятий із тих, кому не допомагають ліки, може звільнитися від нападів завдяки операції.

Однак буває й таке, що пацієнту не допомагають ліки через те, що це не епілепсія, а інше захворювання, яке помилково було діагностовано як епілепсія. На жаль, таке трапляється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатський лікар Тарас Студеняк: "В епілепсії нема безнадійних випадків – є складні випадки"

– Наскільки тривалим є лікування?

– Потрібно розуміти, що лікування – це надовго. Щонайменше на 3 роки – раніше питання про відміну ліків не порушується. І це за умов, що впродовж цього часу немає нападів. Це досить важко. Уявіть: жила собі людина спокійно і тут сталася біда й тепер треба 2 рази на день приймати ліки регулярно, ритмічно. Тому багато людей перестає пити ліки. Чому? Бо людину нічого не турбує. В період між нападами все чудово і завжди виникають сумніви: може лікар помилився? У мене ж все добре. Людина ж нічого не відчуває – у неї просто немає нападів. Ось і весь результат. Позитивний ефект невідчутний. Якщо людина припинить прийом медикаментів, лікувати доведеться з нуля – тобто, ще на 3 роки. І в частини пацієнтів лікування стає пожиттєвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде, якщо не лікувати епілепсію – розповідає закарпатський лікар

Джерело: ЗОКЦНН

Продовження читайте у наступних публікаціях на Uzhgorod.net.ua

 

28 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Ксеня 2019-10-24 / 16:07:53

    Мне сейчас 42 года, а первый приступ был в 13 лет. Припадок был с судорогами, с потерей сознания, с прикусом языка. Сразу положили в больницу. Правда, после этого приступов не было, но выписали на таблетках и я их пила до 17 лет. Через 3 года после операции снова появились приступы. Знакомые посоветовали в Киеве институт хрономедицины « Резонанс». В начале 2017 года, так на третий месяц лечения у них ,приступы остались только малые, да и то только 1-2 раза в месяц, а тяжелый был за это время всего один. Мне так помогает их лечение. И память вообще стала очень хорошая. Так я решила поделиться со всеми, у кого такие же проблемы.