Як правильно вийти з посту і не залишитися голодним на свята – поради ужгородських фітнес-тренерів

Як правильно вийти з посту і не залишитися голодним на свята – поради ужгородських фітнес-тренерів
Всього нічого залишилося до завершення Великого Посту. А чи знаєте ви, що саме на Великдень приймальні відділення лікарень і лікарі, особливо гастроентерологи, працюють в авральному режимі?! Здогадуєтесь, чому? Загострення гастриту, панкреатиту, холециститу, жовчнокам'яної хвороби, виразки. І навіть порівняно здоровій людині важко впоратися з такою великою кількістю м'ясних страв і алкоголю після тривалого утримання.

 

«О, це може статися з ким завгодно, але тільки не зі мною! Мій шлунок навіть цвяхи переварює! Ну що тут такого — всього лиш застілля!» — так ви зараз подумали? Тоді наступна лекція по харчуванню точно не для вас, можете сміливо пропускати її. Лекцію ви почуєте за набагато менш приємних обставин і в менш приємних виразах… від медсестри — після клізми, промивання шлунку і декількох крапельниць

Ну, а для тих, хто цінує своє здоров'я і не хоче провести Великодні свята в лікарняній палаті, розповідаємо, як вийти з Великого Посту з комфортом.


Не накидуйтесь на м’ясо


Під час Великого посту багато хто, як правило, не вживає продукти тваринного походження, а тільки рослинні. Тому за такий тривалий час робота шлунку перебудовується, і виділяється більше тих ферментів, які здатні обробити рослинну, але не тваринну їжу. Дуже важливо не накидуватися на м'ясо відразу ж і вживати його у великій кількості, а вводити тваринний білок в раціон поступово. Це допоможе уникнути проблем з шлунково-кишковим трактом, а також набору зайвих кілограмів після голодування. І найкраще починати з самого легкозасвоюваного протеїну — курячих яєць. Непоганий варіант також — білок з молочних і кисломолочних продуктів (йогурт, кефір, сир). Після цього можна потроху вводити м'ясо птиці, і тільки через 5-7 днів дозволяється з'їсти яловичину, свинину або баранину.


Не порушуйте норми зберігання продуктів


Зрозуміло, що до великого свята Пасхи готуються заздалегідь. Є навіть така традиція: фарбувати яйця в Чистий Четвер, хоча з'їдаються вони тільки після освячення в Пасхальну Неділю. Важливо пам'ятати, що яйця дуже швидко псуються, і хвороботворні мікроби, що розвиваються під шкаралупою, можуть привести до розладу шлунку (як мінімум) або навіть до важкого отруєння через утворення токсичних сполук. Це ж можна сказати і про паски, кекси і бісквіти, особливо ті, які готуються з щедрою порцією сиру, яєць, кислого молока, вершків. Не сподівайтеся, що окроплені святою водою продукти можуть зберігатися вічно. Намагайтеся готувати страви якомога ближче до дня свята, і не розтягуйте застілля на тиждень, а також зберігайте всі продукти в герметичних упаковках в холодильнику. І навіть пляшку вина, яку ви відкрили для освячення в церкві, потрібно випити протягом доби.


Не сидіть за столом постійно


Знову ж, Великодні свята тривають кілька днів. За цей час і до вас приходять гості, і ви ходите по родичам і друзям. І в кожному будинку ви обов'язково будете сідати за стіл. Так ось, постійного сидіння за тарілкою і склянкою потрібно уникати. Вставайте з-за столу голодним: пам'ятайте, що почуття ситості приходить через 20-40 хвилин після закінчення трапези. Не варто сидіти за столом, поки ваш шлунок не наповниться «під зав'язку». Так, ображати господарів не варто, але куди краще після келиха вина і легкої закуски знайти якесь інше заняття. Після їжі допоможіть господині, поспілкуйтеся з іншими гостями, станцюйте або зіграйте в гру, станьте ініціатором прогулянки на свіжому повітрі, одним словом, більше рухайтеся і менше їжте. А ще краще провести вихідні з сім'єю і друзями більш активно — наприклад, на пікніку або на прогулянці в парку.


Микола та Валентина Фомішкіни

Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів