Закарпаття атакують кліщі! Як уберегтися?

Закарпаття атакують кліщі! Як уберегтися?
Закарпатські лісівники нагадують, як уберегтись і як діяти, якщо кілщ все ж вкусив.

 

Вирушаючи на природу, захистіться від кліщів:

1.Вдягніть одяг, який щільно прилягає до тіла та закрите взуття. Голова має бути прикрита кепкою, шия – високим коміром чи хустиною.

2.Час від часу оглядайте один одного. Від моменту, коли кліщ знайде вільну ділянку вашого тіла, до моменту самого укусу може пройти кілька годин. Отже у вас є шанс вчасно струсити загрозу. До речі, помітити кліща легше на світлому одязі.

3.Перед тим, як зайти до лісу, обробіть одяг. Не покладайтеся на універсальні «засоби від комах» із найближчого супермаркету. Комарі – комарами, а кліщ, виявляється, – не комаха (так, і ми спочатку не знали). Тож зверніться до аптеки або спеціалізованого туристичного магазину. Засоби від кліщів називаються акарицидами (від «акарос» – кліщ).

Повернувшись додому, зніміть увесь одяг, витрусіть його (особлива увага до швів і кишень), ретельно огляньте тіло й шкіру голови під волоссям.

Якщо кліщ вас все-таки вкусив, діяти треба негайно.

1.Якщо у вас є досвід видалення кліщів, зробіть це власноруч – за допомогою нитки чи спеціального пристосування – ручки-ласо.

2.Якщо ви не впевнені у власних успіхах, краще не займатися самолікуванням. Зверніться до будь-якого стаціонарного пункту медичної допомоги. Навіть у свята лікарні «швидкої» та чергові травмпункти працюють цілодобово.

3.Навіть якщо ви видалили кліща самостійно, відвідайте лікаря. А головне – покажіть спеціалістові самого кліща. Після аналізу буде відомо, чи був кліщ носієм небезпечної хвороби, як от енцефаліту чи бореліозу (хвороби Лайма).

4.Після укусу пильнуйте здоров’я: при найменших підозрах на температуру чи появу червоних плям – негайно до лікаря!

 

Джерело: ЗОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів