На Закарпатті відкриють Генеральне консульство Чехії?

На Закарпатті відкриють Генеральне консульство Чехії?
Принаймні про це сьогодні говорили під час зустрічі в облраді.

 

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс перед сенаторами  Чеської Республіки порушив  питання щодо відкриття Генерального консульства  на Закарпатті.

Сьогодні, 25 червня, у камінному залі облдержадміністрації відбулася ділова зустріч та перемовини керівництва області -  голови облради Михайла Рівіса та в.о.голови облдержадміністрації Івана Дурана з поважною делегацією сенаторів Парламенту Чеської Республіки. У заході також взяли участь: Надзвичайний і Повноважний Посол ЧР в Україні Радек Матула, Генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек, голова представництва в Закарпатській області «Єврорегіон – Карпати Україна» Василь Худинець та ін.

У своїй промові Михайло Рівіс наголосив на важливості приїзду у наш край гостей такого високого рівня братньої країни, серед яких і справжній друг Закарпаття –сенатор Мілош Вистрчіл, який 11 років тому підписав угоду про співробітництво Закарпаття із Краєм Височина, що стала знаковою в житті партнерських громад. Завдяки цьому на паритетних засадах вдалося реалізувати низку спільних соцпроектів на Закарпатті щодо реконструкції для енергоефективності шкіл, садочків, лікарень тощо. І ці взаємини набирають обертів, їх географія ширшає, а дружба?міцнішає. На сьогодні Закарпаття вже співпрацює із Пардубіцьким, Устецьким, Кралово-Градецьким і Мораво-Сілезьким краями ЧР. Проявив інтерес до партнерства і Пілзенський край. У рамках співробітництва з Устецьким краєм вдалося відкрити в Ужгороді Чеський дім, який є місцем для контактів між бізнесменами, громадськими організаціями, митцями, спортсменами.

Нині йдеться про спорудження сучасного офісу для потреб Чеського Дому, а також про необхідність відкриття Генерального консульства ЧР на Закарпатті. Позаяк за чеськими візами у дипломатичне відомство у Львові звертається переважна більшість закарпатців і найменше – представники інших регіонів.

Сенатори зі свого боку наголошували на важливості розвитку співпраці із нашим краєм, який, як казали вони, є воротами Чехії в Україну і навпаки ?з України у Євросоюз. Та чи не найжвавіше обговорили ініціативи М.Рівіса. Зокрема, заступник голови Сенату Парламенту ЧР Ян Горнік наголосив, що порушенні очільником Закарпатської облради питання не є простими для вирішення, але важливо почати їх вирішувати. Тож ближчим часом сенатори їх розглянуть у відповідних Комітетах, а також під час зустрічі з окремими керівниками аеропортів Чехії. Оскільки Празький аеропорт приймає внутрішні і міжнародні рейси з усього світу і є навантаженим, то, ймовірно, що партнером аеропорту «Ужгород» може бути аеропорт міста Карлові Вари, з яким Прага має швидкісний автобан. Отже, сполучення буде комфортним для всіх учасників таких авіа перельотів.

На завершення присутні обмінялися подарунками, після чого разом віднесли квіти до пам’ятника Т. Масарику, інформують в виконавчому апараті Закарпатської облради.

 

25 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів