Воловеччина заповідна під «прицілом» лісівників

Воловеччина заповідна під «прицілом» лісівників
На території Закарпаття чимало заповідних місць і пам’ятників природи. У них зберігаються в природному стані ландшафти, грунту, дикі тварини і рослини. Ці місця є еталонами рослинних та тваринних угруповань, рівновагу і стійкість яких формувалися протягом багатьох століть.

 

З метою охорони та збереження неповторної краси Карпат на території Воловецького лісгоспу створено 14 об’єктів природо-заповідного фонду на загальній площі понад 3601,8 га. Це, зокрема, лісовий заказник загальнодержавного значення «Росішний» площею 461 га у Нижньоволовецькому лісництві, де на схилах полонини Стой у первозданному вигляді збереглося елітне ялицеве зі спадковими властивостями насадження, що безпосередньо межує з буковими пралісами та Боржавськими полонинами.

Загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Потік Оса» площею 500 га у цьому ж лісництві, створений для збереження і відтворення генофонду та місць проживання окремих видів диких тварин та риб, зокрема царська риба – форель.

На території Підполозянського та Нижньоворітського лісництв для охорони та збереження дуба скельного, який зростає на кам’янистих осипах головного вододілу Східних Карпат на межі стику букових лісів з хвойними створено ботанічну пам’ятку природи загальнодержавного значення «Гора Високий камінь» площею 22 га.

У кварталі 10 Підполозянського лісництва під охороною як пам’ятка природи місцевого значення перебуває предмет особливої наукової цінності неогеновий релікт – тис ягідний. Це вид, що занесений до Червоної книги України, вік окремих екземплярів якого сягає понад 300 років. Як об’єкт, що має чисто наукове значення, під охорону взято окремі кущі бузку угорського, рідкісного, акліматизованого виду, який росте тільки у двох місцях – Жденіївському та Підполозянському лісництвах.

На площі 424,8 га, яка охоплює Пашківське, Підполозянське та Нижньоворітське лісництва, створено ботанічний заказник місцевого значення «Пікуй» для збереження та відтворення цінних природних комплексів. Ну і, звичайно ж, гордість і слава Закарпаття – цілющі мінеральні джерела. Гідрологічні пам’ятки природи в урочищах Майдан та Кочилово Підполозянського лісництва, урочищі Занька Нижньоволовецького лісництва створені для охорони і збереження джерел, вода яких має лікувальні властивості.

«Нами здійснюються заходи по збереженню цінних природних комплексів та об’єктів. Один з ефективних методів – розширення територій природно-заповідного фонду та розвиток зеленого туризму. Відтак за останній період часу особлива увага лісівників приділена збереженню унікальних пам’яток природи Воловецького району», – зазначив директор лісгоспу Василь Росол.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

16 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів