Грійтеся смачно: найкращі рецепти чаю та глінтвейну - всередині

Грійтеся смачно: найкращі рецепти чаю та глінтвейну - всередині
Зберігайте, щоб не загубити.

 

Сила і можливості чаю

Дуже давно людина зрозуміла, що пити гарячу воду з ароматами і безліччю смаків приємно: вона і заспокоїть, і зігріє, і підлікує. І яких тільки трав не вживали люди! Приміром, древні шумери заварювали мирис і вербу. Гіппократ, побувавши у Скіфії, писав про використання ревеню, полину та інших рослин. А тим часом у теплих краях, на сході планети, росла маленька рослина під назвою "чай", яка згодом підкорила весь світ.

Ми давно облюбували чорний та зелений. А ще залюбки, якщо приготуємо, п'ємо чай квітковий, ягідний, лісовий, комбінований, який, крім смаку та аромату, має ще і певні лікувальні властивості. Багатьом подобається липовий, м’ятний, малиновий, трояндовий, жасминовий і ще багато інших. Готує чаї кожен по-різному. Квіти і листя заварюють у порцеляновому чайнику, заливаючи крутим окропом і кілька хвилин тримають на слабкому вогні, або просто настоюють. 

Ми пропонуємо вам найароматніші, найкорисніші, найсмачніші чаї - вибирайте на здоров'я!

Імбирний чай - тонізує, омолоджує, зміцнює!

А ще - повертає ясність думки. Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, добре впливає на колір шкіри, сприяє швидшому обміну речовин, за що його особливо шанують жінки - помічний же при нормалізації маси тіла. І, звичайно, імбирний чай з лимоном - це один iз найкращих засобів для профілактики застуди.

На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду (перед подачею), за бажанням - кілька подрібнених листочків м’яти або дрібка чорного меленого перцю. В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. Пити гарячим - дуже смачно!

null

Шипшиновий - наш дивовижний

Шипшину називають диво-ягідою, напевне, за однойменними властивостями. Ні для кого не секрет, що ця ягода - одне з див природи, джерело вітаміну С.

На одну склянку беріть 5-6 ягід сушеної шипшини, їх краще заздалегідь розім’яти. Настоювати чай із шипшини можна по-різному: або залити холодною водою і, довівши до кипіння, настояти 20-30 хвилин, або настояти півтори-дві години в термосі, заливши ягоди окропом. Добре додати ще й сухі пелюстки квіток шипшини. А перед подачею додати трішки меду і, якщо бажаєте, скибочку лимона.

null

 Кориця - чудовий настрій зранку!

Улюблена багатьма кориця лише дуже корисна (поліпшує кровообіг, знижує рівень холестерину, регулює рівень цукру в крові), вона ще й дуже смачно доповнює страви.

Для чаю з корицею потрібно: 1-1,5 л води, 2 столові ложки чорного чаю, паличка кориці, два яблука і 2 столові ложки меду.

В окріп додати яблука, порізані шматочками, і корицю. Все треба довести до кипіння, але не кип’ятити. Процідити в чайник, дати настоятися 5 хвилин і додати мед.

Полюбляєте прянощі, для вас - є чудовий рецепт чаю з корицею і гвоздикою. Знадобиться (на дві чашки чаю) паличка корицi, півтори столові ложки чорного чаю, 2 суцвіття гвоздики і мед за смаком.

Приготувати пряну воду: у каструлю виливаємо 2 склянки води, додаємо корицю і гвоздику, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо спеції 5 хвилин, залежно від того, наскільки насичений смак ви хочете отримати в результаті. Далі засипаємо чай, швидко знiмаємо каструлю з вогню і розливаємо ароматний напій у чашки, додаючи мед за смаком.

null

Калина + яблуко= любов

Так, це дуже смачний тандем! Бо чай із калиною смакує не кожному через його специфічний запах та гіркуватий смак, втім, коли додати інші інгредієнти, червоні ягоди набувають дуже приємного смаку і аромату.

А про цілющі властивості чаю з калиною знають усі. Калина багата вітамінами С, К, залізом, каротином тощо. Чай із калиною корисний і для підняття імунітету, і для боротьби з власне застудою.

Пропустить через 19

Ягоди можна додавати у чорний чи зелений чай і пити його з медом. Отже, калину треба залити окропом, дати постояти 5 хвилин, потім розчавити ягоди і додати за смаком заварку чорного, зеленого чи трав’яного чаю та мед.

  Обліпихово-апельсиновий мікс — для барвистого теплого ранку

Півсклянки обліпихи, один нарізаний солодкий апельсин, паличка кориці і мед за смаком. Все з’єднайте і залийте 600 мл гарячої води. Мед краще додати вже в чашку.

Обліпиха з яблуком і м’ятою поліпшить захисні функції організму. Потрібно 2 частини обліпихи, 1 частина м’яти, 1 частина яблук. Залийте окропом і розмішайте у воді компоненти, дайте настоятися 10 хвилин. Щоб чай за цей час не охолов - накрийте кришкою.

Його також можна заварювати в термосі: чим більше він настоюється - тим смачніший.

У філіжанці з яблука

Чай  безпосередньо в яблуці - чудова ідея для святкового столу. На дві порції потрібно чотири яблука. Для початку дрібно наріжте 2 яблука, покладіть у каструлю і залийте окропом, додайте трішки натертого імбиру.

Затим додайте цедру апельсина, палички кориці, бадьян, гвоздику і свіжий чебрець. Проваріть протягом 5-7 хвилин. Із двох яблук зріжте верхівки й акуратно видаліть серцевину, щоб у вас вийшли "чашечки". Подавайте гарячий напій у "яблуках", додавши мед. Перед подачею прикрасьте паличками кориці й чебрецем. 

Чайні фантазії

Чорний чи зелений чай - це великий простір для чайних фантазій!  Приміром, додати до заварки кілька свіжих або заморожених улюблених ягід, гілочку з трьома-чотирма листочками м’яти, чайну ложечку меду. 

Або додати в чай вишень або малини, можна й заморожених. Це дуже смачно.

Заморожена вишня додає необхідну кислинку і терпкість, але відчувається м’якше, ніж лимон, а малина, навпаки, без цукру зробить ваш напій солодким і запашним. Заварений у скляному чайнику такий чай виглядає дуже гарно.

Чудові варіанти: суниця і липа - ще одне надзвичайне літнє поєднання ароматів і смаків. Для чаю можна використовувати засушені або заморожені ягоди суниці, і навіть гілочки і листя. Липу і суницю покласти в чайник, залити окропом і дати настоятися 10 хвилин. Можна додати трішки меду. 

Комбінації з трав

Один зi смачних і корисних комбінованих чаїв - листяно-ягідний. Потрібно змішати по столовій ложці листя чорної смородини, ожини, малини, додати 3 столові ложки плодів шипшини, столову ложку чорної смородини (можна замороженої або свіжої, перетертої з цукром), 0,5 чайної ложки чебрецю. Заварити все це в термосі - літо зазирне до вас на гостину щоразу, коли відкриєте термос.

Липовий чай - топ-напій при застудах. Одну столову ложку висушеного липового цвіту залити літром окропу і настоювати 15 хвилин. Перед споживанням додати трошки меду.

Трав'яні і неймовірні!

Дуже смачні напої можна готувати, додаючи в чай листя яблуні, вишні, брусниці, чорної смородини, ожини, малини, пелюстки троянди.

До заварки чаю (чорного чи зеленого) добре "пасують" трави: чебрець, м’ята, звіробій. Свіжий лісовий аромат, кислуватий присмак надають чаю соснові та ялинкові голки. Пропорцію для змішування компонентів краще підбирати самостійно, залежно від власних уподобань. Причому до цього питання потрібно підходити дуже творчо і з певною часткою педантизму, бо чай - це комбінація безлічі трав, приправ, рослин, спецій, які лікують, оздоровлюють, запобігають виникненню хвороб і тонізують, але у великих кількостях можуть і зашкодити організму. Тому для лікувального ефекту все-таки потрібно радитися з лікарем, а в самостійному приготуванні з пропорціями лікарських трав не передозовувати.

 

Глінтвейн - напій для дружньої компанії

Так, зібратися у дружньому колі прохолодного осіннього вечора за запашним гарячим  глінтвейном - те, що треба!

Глінтвейн - це феєрверк спецій: гвоздика, кориця, зірковий ганус, кардамон, імбир, лавровий листок, мускатний горіх. Імпровізуйте! 

  

Ось - з червоного напівсухого. Треба буде: 0,75 л напівсолодкого червоного вина, 1 паличка кориці.

Спеції для глінтвейну: 2-3 см кореня імбиру, 2-3 зірочки бодяну, 5-6 бутонів гвоздики, 2 щіпки мускатного горіха, лимон і те, що ви виберете ще. 

Імбир порізати, з лимона зняти цедру, порізати кружальцями, а цедру потерти на крупній тертці. Нагріти  вино на слабкому вогні та додайте всі спеції. Вино не можна кип’ятити, його можна тільки нагрівати, інакше алкоголь випарується. Бажано використовувати емальовану посудину й дерев’яну ложку. Перед подаванням залиште під кришкою. Зазвичай вистачає 10-15 хвилин, щоб відбулася магія змішування смаків і запахів.

Зцідіть домішки, розливайте і пригощайте смачним напоєм, коли він ще гарячий!

 Безалкогольний глінтвейн

На компанію колег з 4 чоловік треба літр яблучного соку, склянка води (з чайника, кип'яченої тобто), яблуко чи апельсин, трохи кориці, кардамону, гвоздики, мускатного горіху - всі ці спеції недорогі, раз купити по пакетику - і надовго вистачить на глінтвейни).

Яблуко чи апельсин (чи і те, і те) порізати, скласти в каструльку, залити соком і водою, додати спеції і поставити на вогонь. Довести майже до кипіння і розлити по склянках-філіжанках. 

Джерело: espreso.tv

 

19 вересня 2019р.
Çàãðóçêà...

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів

Залишити коментар:

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без будь-яких попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані правоохоронним органам, якщо від них надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати посилання та рекламні повідомлення!

Необхідні поля позначені наступним символом:*