Історичні кадри: закарпатка оприлюднила фото з концтабору

Історичні кадри: закарпатка оприлюднила фото з концтабору
27 січня світ вшановує Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

 

Саме в цей день 75 років тому було звільнено найбільший нацистський «табір смерті» — Освенцим.

Напередодні цієї дати автори фільму Освенцим: Нерозказане відреставрували деякі з унікальних рідкісних фото концтабору, зроблених невідомим німецьким фотографом, вперше представивши їх у кольорі. Про це повідомляє НВ з посиланням на Daily Mail.

Альбом з цими світлинами, що складається зі 193 фотографій на 56 сторінках, був знайдений колишнім в’язнем Освенцима Лілі Джейкоб в іншому таборі - Дора-Міттельбау, куди її перевели в останні роки Другої світової.

Нацисти поблизу поїздів в "таборі смерті" Освенцім. На задньому плані можна побачити крематорій / Фото: Лілі Джейкоб, Daily Mail

За кілька днів до звільнення цього табору американськими військами Лілі заразилася тифом, після чого її перевели у звільнені бараки СС.

«Тремтячи від холоду у своїй рваній табірній робі, маючи під рукою лише тонкі простирадла, вона почала шукати інший одяг в барачних шафах. Саме там вона знайшла цей альбом, укритий під піжамним костюмом. Гортаючи його сторінки, вона побачила фотографії двох своїх братів — 8-річного Ізраеля й 10-річного Зеліка», — розповіли про її історію журналісти британського видання.

Брати Лілі Джейкоб, які загинули в Освенцимі разом з батьками та трьома іншими братами, Ізраель (зліва) і Зелік / Фото: Лілі Джейкоб, Daily Mail

Після війни жінка забрала фотоальбом у своє рідне селище Білки (до 1944 року перебувало у складі Угорщини, після — у складі Радянської України) на Закарпатті.

Щодня Джейкоб виходила на перон місцевого вокзалу, чекаючи прибуття поїзда з членами її родини, які могли пережити табори, проте ніхто з них не повернувся.

Троє єврейських чоловіків, доставлених у Освенцим. Нацисти поділяли новоприбулих в'язнів на дві групи: першу відразу ж відправляли в газові камери, а другу примушували до нелюдської праці / Фото: Лілі Джейкоб, Daily Mail

Потім разом з чоловіком вона переїхала до Маямі, США, — проте розголос про існування виявленого нею альбому поширився серед багатьох людей, що пережили Освенцим. Багато з них відвідували будинок Лілі Джейкоб із надією знайти на фотографіях родичів — якщо люди впізнавали своїх близьких на світлині, жінка її віддавала.

1980 року відомий мисливець на нацистів, адвокат Серж Кларсфельд переконав її доставити альбом на зберігання до Меморіального комплексу історії Голокосту Яд Вашем. Джейкоб прийняла пропозицію — на шляху до Єрусалима вона відвідала Освенцим, щоби вшанувати пам’ять загиблих.

17 грудня 1999 року Лілі Джейкоб пішла з життя.

В'язні нацистів. У центрі Лілі Джейкоб (відзначена підписом), яка зберегла альбом з фотографіями Освенцима / Фото: yadvashem.org

Група єврейських жінок, яку відібрали для табірних робіт - вони будуть відправлені в інші, "робочі" табори. На задньому плані - особисті речі в'язнів, убитих нацистами в газових камерах / Фото: Лілі Джейкоб, Daily Mail

Ортодоксальні євреї в Освенцимі / Фото: Лілі Джейкоб, Daily Mail

Лілія Джейкоб

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів