Закарпатські юристи: потрапили в ДТП за участі собаки, що робити?  

Закарпатські юристи: потрапили в ДТП за участі собаки, що робити?  
Днями в місті Ужгороді відбулася дорожньо-транспортна пригода, винуватцем якої був пересічний собака, який раптово вирішив перебігти вулицю. Водій, на жаль, не встиг повністю уникнути зіткнення, трохи зачепив собаку, але вирулив на бордюр. Як наслідок, тварина травмована, а автомобілю завдана шкода. Хто кому винний в даній ситуації і як урегулювати такі збитки?

 

Важливим нюансом при вирішенні даного питання є визначення правового статусу тварини та особи, що повинна нести відповідальність за її поведінку, яка стала причиною ДТП.

Цивільний кодекс визначає, будь-яка шкода, завдана особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала (Ст. 1166 ЦК України).

Проте яким чином та ж сама собака може нести відповідальність та відшкодовувати збитки завдані її діями? Відповідь, звичайно ж, ніяк.

Відповідно до ст. 180 ЦК, тварини є особливим об’єктом цивільних прав і на них поширюється правовий режим речі. Тобто вона може перебувати у власності якоїсь людини. Це інтуїтивно зрозуміло й без наведення правових норм, проте не кожен власник тварини розуміє, що вислів А. Екзюпері «Ми відповідаємо за тих, кого приручили» безпосередньо закріплений в українському законодавстві.  

Так, статтею 322 ЦК закріплено, що власник зобов’язаний утримувати майно, яке йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом, а п. 2 Правил тримання собак, котів і хижих тварин  у населених пунктах УРСР визначає, що власники тварин  зобов’язані  суворо  дотримуватися санітарно-гігієнічних   норм   і  правил  їх  тримання  при  умові обов’язкового забезпечення безпеки людей. Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» також закріплює, що фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов’язані не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин (ст.9), а шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує (ст.12).

Верховний Суд, в своїх рішеннях вже неодноразово визнавав, що відповідальність за шкоду, заподіяну твариною несе особа, яка її утримує, якщо вона не доведе, що шкоду заподіяно не з її вини.

Таким прикладом є справа № 285/4411/18, тут, Верховний Суд скасував рішення судів, які дійшли помилкового висновку стосовно того, що особа, яка утримує свійську тварину, не має відшкодовувати шкоду, спричинену через цю тварину.

Тож, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії такої особи були неправомірними та між ними і шкодою є безпосередній причинний зв’язок і вина зазначеної особи.

Неправомірність дій власника тварини випливає з зазначених вище обов’язків, передбачених в законодавстві, щодо утримання та недопущення загрози безпеці інших людей або їх майну.

Тому при заподіянні шкоди твариною, її власник, який залишив її без належного догляду та уваги, має нести відповідальність за шкоду, завдану цією твариною.

Тут наче розібралися.

Але хто відповідає за ДТП, спричинене твариною, в якої немає власника?

Однозначної відповіді ні законодавство, ні судова практика не містять. Проте, є декілька цікавих рішень судів та норми законів, які допомагають вирішити дане питання.

Пунктом 44 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад віднесено: встановлення згідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку. Аналогічні вимоги викладені у ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Крім того, Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено поняття безпритульних тварин. Так статтею 24 Закону встановлено, що собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях вважаються безпритульними і підлягають виловленню. 

Для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції собак, котів та  інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах  відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах.

Згідно зі статтею 15 Закону, притулки для тварин можуть створюватися органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадськими і благодійними організаціями та фізичними особами.

На виконання цих норм місцева влада затверджує правила тримання собак, котів і хижих тварин. Відповідно до них, регулювання чисельності безпритульних тварин покладено на службу районної ветеринарної медицини, яка створюється органом місцевого самоврядування.

Ці норми підтверджуються судовою практикою.  Судовим рішенням в справі № 503/361/17 апеляційний суд визнав суб’єктом відшкодування орган місцевого самоврядування – міську раду, вказавши, що саме в її компетенцію відповідно до законодавства входить обов’язок забезпечувати безпечні умови для життя і здоров’я жителів територіальної громади, та забезпечувати порядок на території населеного пункту.

Отже, можна зробити висновок, що відшкодовувати збитки, заподіяні безпритульними тваринами повинен орган, на якого покладена відповідальність за таких тварин.

Але з ДТП за участю тварин не все так просто. Адже як ми вже з’ясували у них завжди є власник/утримувач, і на них поширюється режим речі. А як відомо- річ завжди має свою вартість. Така вартість, часом, може перевищувати ціну автомобіля, якому завдано шкоди.

Відповідно до вже згаданої ст. 1166 ЦК за загальним правилом шкоду відшкодовує, той хто її завдав. Проте, така особа може звільнятися від відповідальності, якщо доведе, що шкода завдана не з її вини.

Простими словами кажучи- якщо в ДТП водій, мав достатньо часу та міг запобігти зіткненню, або здійснив наїзд на тварину через порушення ПДР, та не доведе, що його вини в цьому немає, вся тяжкість матеріальної(і не тільки) відповідальності може лягти на його плечі.

Важка ситуація також з ДТП за участю диких тварин. Адже в період їхньої міграції, на дорогах поза населеними пунктами, є досить частими випадки наткнутися на одну або декілька особин, які прогулюються по шосе. Але в цьому випадку є досить багато правил, заборон та рекомендацій які заслуговують окремої статті.

Головне, що потрібно пам’ятати- на ділянці дороги,, де діє знак 1.36 «Дикі тварини», потрібно бути дуже уважним, адже скоріш за все при наїзді на такого звіра, відшкодовувати збитки прийдеться водію транспортного засобу.

Проблемним також видається питання доведення вини відповідної тварини у разі, якщо їй завдано незначної шкоди та вона оперативно покинула місце аварії. В цьому випадку на допомогу прийдуть свідки або відеорегістратор, які й підтвердять факт зіткнення та отримання шкоди саме від такого безвідповідального учасника дорожнього руху (для довідки - тварини не являються учасниками дорожнього руху. Автор використав даний словесний зворот з метою підняти вам настрій).

Доведення ж факту отримання шкоди від певної тварини є важливим елементом подальшого її відшкодування від власника/утримувача або ж від страхової компанії, якщо у вас наявний договір КАСКО. Також варто зазначити, що за полісом автоцивілки така шкода відшкодовується лише власнику тварини, якщо ДТП сталося з вини водія. А навіть за відсутності його вини, за полісом ОСЦПВ, шкода автомобілю не відшкодовується, як при аналогії коли вона завдана особою, яка зникла з місця ДТП або транспортним засобом, що не має такого полісу. 

Тому на дорозі рекомендуємо вам бути дуже обачними, адже це може не тільки зберегти ваші кошти, нерви та час але й врятувати здоров’я та життя «братам нашим меншим».

Якщо Ви потрапили в ДТП та не знаєте, як максимально ефективно захистити свої права та інтереси або ж хочете професійної консультації для мінімізації витрат та отримання належного відшкодування - звертайтеся до Департаменту врегулювання збитків ПАО «Consensus» за номером телефону (066) 204 4643 або ж за адресою Ужгород, вул. Гойди, буд.10 офіс 60 (5 поверх).

 

17 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів