Письменниця з Ужгорода Оксана Луцишина – лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року!

Фото: Валентин Кузан
Фото: Валентин Кузан
Сьогодні оголошено лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року.

 

Серед них – письменниця Оксана Луцишина за роман «Іван і Феба» у номінації «Література». Вітаємо переможницю!

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. 

Народилася Оксана Луцишина 1974 року в Ужгороді, в родині філологів. Зростала в оточенні людей, які знали по кілька мов. 1995 році закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського державного університету (тепер — ДВНЗ «Ужгородський національний університет»). Під час навчання проходила стажування у Канзаському університеті в США[1]. Працювала викладачкою іноземних мов (англійської і французької). Нині мешкає у місті Остін, штат Техас, США, викладає українську літературу в Техаському університеті.

«Іван і Феба» — роман Оксани Луцишиної, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності.

Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою.

Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци.

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів