"Жили в підвалі та пили дощову воду", – 10-річний Ілля з Маріуполя про життя під обстрілами, поранення та реабілітацію

"Жили в підвалі та пили дощову воду", – 10-річний Ілля з Маріуполя про життя під обстрілами, поранення та реабілітацію
10-річний Ілля Матвієнко з Маріуполя майже місяць прожив під обстрілами у рідному місті. Там втратив маму та отримав поранення. Спершу Іллю лікували в окупованому Донецьку, а пізніше бабуся його вивезла до Ужгорода. Про історію порятунку хлопчика — дізнавалося Суспільне.

 

З ранцем на плечах Ілля виходить з нової школи в Ужгороді. Зараз 10 річний маріуполець живе з бабусею звичним життям 4-токласника. А ще два місяці тому за його життя боролися лікарі. Ілля мешкав з мамою на околиці Маріуполя. Коли почалося повномасштабне вторгнення, переїхали в центр. Де, як їм тоді здавалося, було безпечніше. Протягом місяця вони ховалися у підвалах та бомбосховищах. Їжу готували на вулиці, а пили дощову воду, — розповідає хлопчик. Коли повернулися додому, побачили, що їхній будинок вщент зруйнований.

"В підсумку ми прийшли на нашу вулицю, побачили, що будинку нашого нема. Вирішили піти до сусідки побачити, що там і як. Все нормально, ну як нормально, для тих часів було більш-менш нормально. Стало тихіше", — каже хлопчик.

Ілля з мамою оселилися в сусідньому будинку. Одного вечора йшли до сусідки на ночівлю і потрапили під обстріл. "Ми були біля паркану. І тут стався вибух. Мамі потрапив уламок в чоло. В підсумку мене сусідка дотягнула. Надала першу допомогу, дала таблетку. І ввечері мама, на жаль, померла", — згадує Ілля.

 
 

Маму похоронили у дворі власного будинку, а пораненого хлопчика наступного дня перевезли до Новоазовська. Там з його ноги видалили найбільший уламок. Ілля каже, що оперували без наркозу. Далі хлопчика перевезли до Донецька. "Хотіли відрізати ногу. Я про це дізнався лише в останні дні, як був в Донецьку. Тому, що мій лікар сказав, що ми могли тобі відрізати ногу. Просто я поворухнув пальцем, і вони зрозуміли, що нога ще не повністю атрофована", — розповів хлопчик.

 
 

В Донецьку місцеве телебачення знімало історію Іллі. Саме за цими кадрами бабуся хлопчика Олена Матвієнко змогла його знайти. Олена мешкає в Ужгороді. І на момент перегляду відео вже тиждень чекала на звістку від доньки чи внука. "Була дуже істерика в мене. Потім взяла себе в руки й почала думати, як мені взяти Іллюшу. Дуже багато інстанцій я прийшла. Поки ми не дійшли до Офісу Президента, до Ірини Верещук. І вона взяла нас під контроль і почала підказувати, де і як діяти", — каже жінка.

 
 

Добиралася Олена Матвієнко до Донецька сім днів, перетнула чотири кордони та забрала Іллю до Києва. Там в "Охматдиті" хлопчику зробили операцію, витягли ще 4 більші уламки. А 11 маленьких досі в тілі хлопчика. В лікарні Ілля святкував свій перший ювілей. Привітати його з 10-річчям прийшли зірки українського шоубізнесу та президент України.

 
 

Зараз Ілля почувається добре, каже бабуся. Перестав боятися гучних звуків та рідко згадує життя під обстрілами. А після перемоги хоче повернутися до відбудованого українського Маріуполя.

Суспільне Закарпаття

 

06 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів