В Ужгороді відкрилася виставка традиційного весільного одягу та атрибутики прикордоння

В Ужгороді відкрилася виставка традиційного весільного одягу та атрибутики прикордоння
Вчора, 13 вересня, у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулося відкриття виставки весільного одягу, атрибутики та світлин «ЗАМІЖЖЯ ЇЙ ЛИЧИТЬ».

 

Показ є результатом тривалої дослідницької роботи, проведеної спільно з колегами Повітового музею Сату Маре (Румунія) та Музею української культури у Свиднику (Словаччина). Пропонована експозиція знайомить всіх охочих з окремими весільними обрядодіями, весільною атрибутикою, вбранням наречених. Цінність виставки полягає в тому, що вона об’єднала матеріали великого етнічного масиву в контексті порубіжжя – Пряшівський край (Словаччина), Закарпаття (Україна) та повіт Сату Маре (Румунія). Українська сторона акцентує увагу на обряді благословення наречених батьками, румунська – на зачісці нареченої, словацька – на весільному застіллі й забавах. Поряд із світлинами на виставці показано традиційні весільні костюми гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття. Домінантою частиною виставки є експозиція «Благословення наречених батьками». Зазвичай ця обрядова дія проходила в хаті нареченої, рідше – нареченого. Першим благословляє батько нареченої, тримаючи в руках ікону, а поруч – мати з хлібом.

Виставка демонструє й історичну ретроспективу та збереженість традицій у сучасності. Поряд із світлинами першої половини ХХ ст. подані фото, здійснені за результатами дослідницької роботи в рамках проекту. Виставка експонуватиметься у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту до 2 жовтня цього року. Опісля завершення терміну експозиція емігрує до Румунії.

Ужгородський Скансен

 

 

14 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів