Симфонічний оркестр зіграє в Ужгороді концертну програму з творів Бетховена та Брамса

Симфонічний оркестр зіграє в Ужгороді концертну програму з творів Бетховена та Брамса
Академічний симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії презентує музику, яка наповнюватиме людей енергією світла та змістом життя.

 

Геніальний Л. Бетховен стверджував: «Музика повинна розрізати вогонь людської душі».

26 жовтня 2022 року о 18:30 у великій залі філармонії відбудеться концерт, який об’єднає твори Людвіґа ван Бетховена «Симфонія №5» і Йоганнеса Брамса «Трагічна увертюра». Хоч композиції, які звучатимуть цього вечора, написані понад двісті років тому, музичні картини та почуття, зафіксовані у партитурах геніями свого часу, і до сьогодні торкають та дають поштовх до роздумів.

Симфо?нія № 5 Людвіґа ван Бетховена,  про неї автор сказав: «Так доля стукає у двері». 4 частини симфонії можна уявити як окремі моменти  боротьби людини з перешкодами життя в ім'я радості та щастя. Фінал зображує перемогу людини над силами зла і насильства. Присвячена симфонія другу і меценату Бетховена, сину останнього гетьмана України, графу Андрію Розумовському.

«Трагічна увертюра» Йоганнеса Брамса завжди справляє на слухача сильне емоційне враження. Брамс вибрав заголовок «трагічна», щоб підкреслити бурхливий, вимучений характер твору. Незважаючи на свою назву,  вона не слідує жодним драматичним програмам, втім у цій увертюрі присутні моменти справжньої драми, а сам твір передвіщає одне з найглибших одкровень у музиці Брамса – фінал його Четвертої симфонії. Одне з перших виконань «Трагічної увертюри» відбулось спільно з «Академічною фестивальною увертюрою» Брамса. Ці свої два опуси композитор описав так: «Одна сміється, а інша плаче».

Ведуча  –  музикознавиця Наталія Піцур. 

Захід проходитиме для підтримки Збройних Сил України.

 

21 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів