В Ужгороді відкрили першу у 2024 році міні-скульптуру «Дідуся Вечернічка»

В Ужгороді відкрили першу у 2024 році міні-скульптуру «Дідуся Вечернічка»
В Ужгороді відкрили першу в Україні у 2024 році міні-скульптуру дідуся Вечернічка «Дідуся Вечернічка».

 

Про це на своїй сторінці інформує професор з окопів Федір Шандор:

"Учора, 18 березня 2024 року, за участі Генеральних консулів Словаччини (Павло Паніс) та Угорщини (Йожеф Бочкаї) в Україні та представників польської та чеської громадськості в Україні було відкрито першу у 2024 році міні-скульптуру «Дідусь Вечернічек».

Представники Словаччини, Угорщини, Польщі, Чехії - презентували V-4 (Вишеградська четвірка) - наголосили на символізмі відкриття і підтримці України представниками цієї міжнародної і добросусідської організації.

До того ж відразу після відкриття до дитячого відділення лікарні міста Глухова вирушив гуманітарний груз зі спеціально закупленою до цієї події медичною апаратурою, який вже через два дні буде на місці, де допомагатиме реабілітації маленьких українців.

У 1963 році, 60 років тому, на державному телебаченні Чехословацької республіки, яке бачило все населення Закарпаття у радянський період, вперше вийшла телепрограма «Вечернічек” яка через у 1975 році отримала головного героя дідуся Вечернічка ( Дідусь Вечернічек). На цій позитивній телепрограмі виросло не одне покоління чехів, словаків та закарпатців.

Історія про дідуся з песиком (кувас-Карпатська вівчарка) створена драматургом Анна Мінічова, у створенні саундтреку Grandpa Вечернічек брали участь режисер Ладіславом Чапеком, а мелодію склав Ярослав Целба.

Відкриття цієї міні-скульптури, скульптора Романа Мурника (дідусь Вечернічек та його песик тримають великий ліхтар, який символізує безтурботне чисте дитинство та вказує на цивілізований європейський шлях карпатських народів), яка стала першою встановленою в 2014 році, і загалом – 65 в Ужгороді, є символом дружби чеського, словацького та українського народів.

Додатково:

Вечернічек — це коротка вечірня телевізійна програма, призначена для дітей, яку спочатку щовечора транслювало Чесько-Словацьке телебачення, а сьогодні Словацьке телебачення та Чеське телебачення.

Чесько-словацьке телебачення почало транслювати казки для дітей ще в 1963 році, але нерегулярно. У січні 1965 року чесько-словацьке телебачення почало транслювати регулярну програму під назвою «Ve?erní?ek».

Перше кольорове мовлення Вечернічек почалося в 1973 році, з того ж року програма виходить щодня.

У 1975 році Словацьке телебачення провело прослуховування нового саундтреку, і переможцем стала історія про дідуся з песиком (кувас-Карпатська вівчарка) драматурга Анни Мінічової. Крім Анни Мінічової , у створенні саундтреку Grandpa Вечернічек брали участь режисер Ладіславом Чапеком, а мелодію склав Ярослав Целба. Дідусь Вечернічек також має власний серіал «В хаті та за хатою» (1986).

 

18 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів