Крок за кроком до екомайбутнього: як школи Закарпаття впроваджують сортування відходів

Крок за кроком до екомайбутнього: як школи Закарпаття впроваджують
сортування відходів

 

Роздільне сортування сміття є однією з відправних точок у євроінтеграції. Угода про Асоціацію із ЄС вимагає від України запровадження відповідних програм, а також налагодження нормативно-правової бази щодо поводження із відходами. Україна вже почала рухатись у цьому напрямку – законопроект, який передбачає розширену відповідальність виробників щодо власного пакування, а також залучення до процесу місцевої влади було підписано влітку. Важливою складовою, без якої неможливе проведення якісних змін, є екологічна освіта.

Поки в країні війна і Уряд має низку більш термінових задач, ініціатива переходить до громад та екоактивістів. «Війна рано чи пізно закінчиться і зараз необхідно робити все для того, щоб Україна, як кандидат до Євросоюзу, відповідала всім європейським стандартам щодо поводження з відходами», — переконана Ангеліна Осадча, директорка Klitschko Foundation, за ініціативи якого уже четвертий рік поспіль в країні проходить екологічний проєкт Zero Waste School, що впроваджує культуру сортування відходів у школах та громадах.

Zero Waste School – освітня ініціатива Klitschko Foundation, започаткована у 2018 року. До повномасштабного вторгнення рф в Україну участь у ній щороку брали близько 100 шкіл. Через активні бойові дії та вимушений перехід на онлайн формат навчання, збирання та сортування відходів на базі шкіл у багатьох регіонах стало неможливим. Проте організатори не зупинилися і продовжили роботу там, де це наразі безпечно і актуально. Одним з таких регіонів стало Закарпаття: з вересня до проєкту долучилися 12 шкіл Рахова та Мукачева.

«Учасники, які до нас доєдналися, розповідали про великі проблеми в їхніх регіонах: відсутність баків для сортування, стихійні звалища, пасивність відповідних служб, зрештою, багато людей просто закопують сміття, — розповідає Ангеліна Осадча. — Ми вирішили надати школам все необхідне для сортування і побачити, яким буде ефект, чи зможуть школи запровадити процес, коли у них буде все необхідне . Наразі вже 12 шкіл у регіоні мають підписані договори з підрядниками, які вивозитимуть, зокрема, пластик та макулатуру. Це вже великий досягнення». 

Налагодити співпрацю «школа – підрядник» місцеві заклади навчають тренери Zero Waste School – випускники проєкту. Спершу учасникам пояснюють особливості кожного з видів сировини, знайомлять із тим, як працюють переробні підприємства, вже після цього навчають покроковому налагодження процесу сортування у стінах школи.

«2 рази на місяць, ми проводимо акції по збору і сортуванню відходів на базі школи, — розповідає учасник проєкту, вчитель фізкультури Мукачівського ліцею №8 Михайло Дьорка. — Кожна родина приносить побутові відходи, придатні для сортування — скло, папір, пластик. Старші учні ведуть облік та оголошують кращі класи, які зібрали найбільше сировини. До акції активно долучається весь педколектив».

У рамках проєкту ліцей отримав спеціальний прес для брикетування вторинної сировини, а незабаром в закладі будуть встановлені і спеціальні баки для роздільного сортування. Школа вже має низку угод із підрядниками, які забирають відсортовані відходи та переробляють їх.

Родина Zero Waste з кожним роком стає все більшою, адже школи все частіше звертають увагу на необхідність екоосвіти та долучаються до проєкту. Проект став можливим, за фінансової підтримки Фундації Кока-Кола. Загалом за 4 роки участь у проєкті взяли 293 школи, залучивши понад 15 тисяч людей. 

 

27 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів