Класи ноутбуків: які бувають та для чого призначені

Класи ноутбуків: які бувають та для чого призначені
Асортимент ноутів росте. Виробники постійно змагаються у намаганні заткнути один одного за пояс. Деяким брендам це вдається легко, іншим — доводиться добряче постаратися. В результаті користувачі мають можливість обирати серед десятків або й сотень схожих ноутбуків. Зробити правильний вибір іноді дуже складно, адже технічні характеристики для багатьох покупців — «темний ліс». Добре, що можна орієнтуватися на клас лептопа. Цього критерію здебільшого достатньо, якщо треба знайти пристрій для конкретної мети.

 

Базові ноутбуки

Дешево і сердито — саме так можна коротко схарактеризувати базові моделі. У них мінімалістичний дизайн і бюджетне апаратне забезпечення. Ціна — менш як 500 доларів. «Залізо» найпростіше з доступного: вбудована відеокарта, жорсткий диск, одна планка оперативної пам’яті, недороге вентиляторне охолодження. Попередньо встановлена операційна система відсутня. 

Приклад — доступний за посиланням https://www.moyo.ua/comp-and-periphery/notebooks/acer/ ноутбук Acer. Сфера його застосування ширша, ніж здається. Він підходить:

  • для офісних задач: створення та редагування документів, заповнення таблиць, електронного листування;

  • серфінгу в інтернеті та спілкування в соціальних мережах;

  • ігор, вбудованих в операційку;

  • зберігання невеликої кількості фото чи музики;

  • перегляду відеоконтенту у середній якості.

Ігрові ноутбуки

Геймінг давно перестав бути вузькопрофільною розвагою. Це популярний варіант дозвілля серед дітей та дорослих. Пограти в стратегію чи шутер з захопливим сюжетом собі дозволяють навіть керівники солідних організацій чи викладачі закладів вищої освіти. Ігри розслабляють, дарують простір для спілкування з однодумцями, відвертають від проблем, вчать. 

Ігрові лептопи існують вже багато років. Перший (на двоядерному процесорі та з відеокартою на 256 Мб) з’явився у 2005 році. Він був значно масивнішим та важчим, ніж «нащадки». Подивитися на сучасні ігрові ноутбуки можна тут https://www.moyo.ua/comp-and-periphery/notebooks/igrovoyi/. Зміни, які сталися всього за 17 років, вражають. Нині девайси для ігор оснащують навіть 16-ядерними процесорами, а об’єм відеопам’яті у топових моделей перевищує 8 Гб. 

Для роботи та навчання

Ноутбуки для студентів, школярів, фрилансерів та офісних працівників мають схоже «начиння». Для комфортної багатозадачності вони не потребують потужного графічного процесора та швидкого накопичувача. Оскільки такі пристрої орієнтовані на довготривале безперервне використання, до їхніх головних особливостей належать:

  1. Висока роздільність дисплея. Full HD екрани на базі IPS та TN матриць трапляються найчастіше.

  2. Покриття антивідблиск. Дисплеї не мерехтять на сонці, тому можлива експлуатація просто неба.

  3. Висока автономність. Одного заряду батареї вистачає хоча б на 5 годин роботи без підзаряджання.

Мультимедійні

Лептопи для розваг універсальні. Це найчисленніша категорія, оскільки в неї входять пристрої, адаптовані під найрізноманітніші завдання. Вони здебільшого призначені для використання в домашніх умовах. 

Мультимедіа ноутбуки не можна назвати універсалізованими, адже між специфікаціями двох моделей може бути «прірва». На ринку одночасно присутні рішення за ціною 6-8 тисяч доларів та 400-500 доларів. Дешеві мультимедійні лептопи створені для споживання контенту, а вартісні — також для його створення, просування і поширення. 

Також існують класи пристроїв для серйозних процесів на кшталт 3D моделювання, створення об’ємно планувальних та інженерних рішень, розробки програмного забезпечення. До окремої групи зараховують захищені ноутбуки, пристосовані до екстремальних умов. Вони не бояться вологи, пилюки, механічних пошкоджень та довше зберігають працездатність при низькій температурі повітря. 

 

 

25 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів