На Закарпатті запровадять чотирирічну мовну програму

На Закарпатті запровадять чотирирічну мовну програму

 

Закарпаття отримало власну Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. Відповідне рішення ухвалили депутати Закарпатської обласної ради.

Програма передбачена 2023-2027 роки і має на меті зміцнити державний статус української мови, мотивувати населення вивчати і спілкуватися українською та створити для цього доступні умови.

“Для мене це питання було знаковим, адже в області проживає кількасот тисяч ВПО. Чимало з них не знають української мови або ж мають низький рівень володіння нею через те, що жили в русифікованому середовищі на кордонах з терористичним утворенням під назвою рф”, — сказав голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Що для цього планують робити в облраді:

  • відкрити мережу курсів з вивчення української мови (зокрема онлайн-курсів);
  • створити умови для забезпечення прав громадян на одержання інформації українською мовою, зокрема й через засоби масової інформації і рекламу;
  • підтримувати книговидавничу справу в області;
  • проводити інформаційно-роз’яснювальні кампанії та всеукраїнські і міжнародні заходи для популяризації української мови.

Також у мовній програмі наголошується, що посадовим і службовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування необхідно дотримуватися вимог законодавства щодо використання державної мови під час виконання своїх посадових обов’язків і недопускати її дискримінацію.

“Це добрий приклад для інших українських областей, зокрема прикордонних на сході на півдні України, де мають усвідомити: мовне питання — не про чиїсь примхи чи фантазії — воно про безпеку і державність. Не випадково ухвалення російської як офіційної в Україні стало однією з вимог бункерного путіна”, — зауважила професорка і докторка філологічних наук Галина Шумицька.

Закарпаття 24

 

16 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів