У коворкінгу при УжНУ проводять лекції для вимушених переселенців про історію, культуру та архітектуру Закарпаття

У коворкінгу при УжНУ проводять лекції для вимушених переселенців про історію, культуру та архітектуру Закарпаття
П’яту лекцію з історії Закарпаття прочитали 24 січня для вимушено переміщених осіб у коворкінгу при науковій бібліотеці Ужгородського національного університету. Такі лекції читають тут щовівторка. В інші дні коворкінг працює у звичайному режимі. Про архітектуру Закарпаття запросили розповісти директора археологічного музею УжНУ Володимира Мойжеса. Послухали лекцію та дізналися про роботу коворкінга й журналісти Суспільного.

 

Науковиця з Києва Тетяна Лаврентьєва на лекцію прийшла вперше. Жінка розповідає, що разом з чоловіком цікавляться історією та вже побували в Мукачівському замку та Горянській ротонді. "Ми дуже цікавимося старовиною, архітектурою старовинною. Це для нас дуже важливо. Тому що це наша земля, Батьківщина, ми повинні усе знати, не тільки мову, а що з нею цікавого було декілька століть тому. Ми вже за 11 місяців просто закохалися в цей край. Але чекаємо, коли ми повернемося у свій рідний Київ", — розповіла науковиця.

Про пам’ятки Закарпаття розповів археолог і директор музею УжНУ Володимир Мойжес: "Ми ознайомимося з культурою нашого краю, з історією, культурою. Вони побачать, яка у нас чудова є архітектура, які є матеріальні цінності. Побачать повсякденне життя людини доби середньовіччя".

Суспільне Ужгород

Такі лекції проводять у коворкінгу університету. Це приміщення для охочих працює впродовж двох місяців. Чому його відкрили, пояснює голова правління волонтеріату УжНУ Крістіна Товт: "В гуртожитках нашого університету почали проживати внутрішньо переміщені особи. Загалом протягом цього часу пройшло близько 7 тисяч людей. Почали з’являтися запити чи є якесь приміщення, де б вони могли працювати або вчитися. Завдяки підтримці Карпатського фонду та фонду Кофра нам вдалося дістати фінансування необхідне і ми закупили 15 ноутбуків. Закупили декілька багатофункціональних пристроїв сюди. Ще в нас буде облаштування куточка для відпочинку. Університет нам надав це приміщення спільно з бібліотекою. Є закуплений сюди генератор. Зараз якраз вирішуємо технічне питання його підключення, тому що це загальна мережа університетська. Потрібно якось відокремити цей структурний підрозділ".

Суспільне Ужгород

Лекції з історії, культури та архітектури Закарпаття читають у коворкінгу при Науковій бібліотеці УжНУ щовівторка. Попрацювати у коворкігну можна охочим у будні з 8.00-16.00.

Суспільне Закарпаття

 

25 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів