Унікальний орган – «завис у повітрі»: це визначили під час фінансової перевірки закарпатські аудитори

Унікальний орган – «завис у повітрі»: це визначили під час фінансової перевірки закарпатські аудитори
У Закарпатській обласній філармонії працівники Управління Західного офісу Держаудитслужби під час ревізії виявили майже на 4 млн грн фінансових порушень, з яких на 1,6 млн грн – втрат. Ще на майже 36 млн грн порушень встановили під час державного аудиту. Аналізували період із початку 2018 року і до середини 2022 року.

 

Найбільш резонансний факт, який виявили під час фінансового контролю – ситуація з музичними інструментами. Закарпатська обласна філармонія розташована в одній зі знакових історичних будівель Ужгорода – в хоральній синагозі  громади євреїв-ашкеназі, зведеній понад століття тому у неомавританському стилі. Крім свого унікального архітектурного рішення, відома ще й найбільшим концертним та єдиним на Закарпатті світським органом, який є історичною та культурною цінністю громади.

Під час державного аудиту з’ясувалося, що цей орган, Rieger Kloss, встановлений над сценою великої зали у 1974 році, навіть не перебував на бухгалтерському обліку філармонії, хоча його вартість, за попередніми експертними розрахунками, – близько 29 млн грн.

Концертні роялі найдорожчих у світі марок – «Стенвейн» (1979 рік) та «Петров» (1980 рік) обліковувалися в бухгалтерському обліку за заниженою вартістю. Державна експертиза, проведена під час аудиту, визначила вартість «Стенвейна» на 1,8 млн грн, а «Петрова» – на 1,1 млн грн, тоді як у документах філармонії було зазначено близько 2 тис. грн за кожен. 

Суттєві порушення виявили і щодо оплати праці:

понад 955 тис. грн всупереч законодавству виплатили зарплат працівникам філармонії, які працювали за сумісництвом;

понад 277 тис. грн неправомірно виплатили доплату за збільшення обсягу робіт, хоча працівники виконували свої безпосередні посадові обов’язки.

Встановили і факти непродуктивних витрат на 2,4 млн грн – на утримання посад керівників художніх структурних підрозділів, які не передбачені Класифікатором професій.

Ще понад 253 тис. грн втрат допустили через непроведення вчасної  претензійно-позовної роботи.

Майже 133 тис грн переплатили за природний газ – всупереч законодавству укладали додаткові угоди зі збільшеною вартістю блакитного палива.

Філармонія – заклад Закарпатської обласної ради і за рішенням депутатів отримувала кошти обласного бюджету за програмою «Розвитку культури Закарпатської області». Проте за ці гроші покривали витрати орендарів за спожиті комунальні послуги без відновлення касових видатків.  У наступному бюджетному році кошти, як вимагає законодавство, не перерахували до місцевого бюджету, а тому обласний бюджет втратив майже 126 тис. грн.

Матеріали ревізії Закарпатської обласної філармонії передали слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в Закарпатській області і від них уже надійшло повідомлення, що в січні порушено кримінальну справу.

Філармонії надіслали вимоги про усунення порушень та надали пропозиції щодо досягнення додаткового економічного ефекту.  

Про результати ревізії та аудиту також поінформували засновника філармонії – Закарпатську обласну раду.  

Пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби

 

22 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів