В Ужгороді представили перші результати, щодо аналізу якості повітря в місті

В Ужгороді представили перші результати, щодо аналізу якості повітря в місті
У середу, 12 квітня, в Ужгородському пресклубі відбулася пресконференція, щодо запуску проєкту аналізу якості повітря в Ужгороді від ЛУН Місто AIR. Кожен охочий зможе в реальному часі перевірити, наскільки чисте повітря за вікном, зайшовши на сайт, встановивши безплатний додаток чи запустивши чат-бот.

 

Станції вже були запущені в Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому. Навесні 2023 року запуск проводиться ще в трьох містах: Ужгороді, Івано-Франківську, та Тернополі. 

– Станції передаються місту безплатно, обслуговування також. Дані передаються  у реальному часі, вони доступні на сайті та у мобільному застосунку, – розповідає Анна Денисенко, кураторка ЛУН Місто AIR. – 4 роки тому у нас виникло питання, яка якість повітря на цю мить за вікном. І ми не знайшли відповідь, тому вирішили це дослідити. Наші дані пройшли апробацію і транслюються всесвітніми організаціями, а також Міністерством довкілля України. Станції вимірюють навіть дрібні часточки, які можуть потрапляти в організм людини й саме цьому ВООЗ приділяє особливу увагу. Аналізувати повітря в Ужгороді в тестовому режимі ми почали з серпня. Отож маємо перші результати. Майже 93% повітря в Ужгороді було чисте, або ж прийнятно чисте. Це дуже хороші показники. 6% часу нашого моніторингу воно було несприятливим для чутливих осіб. Загалом з настанням тепла повітря стає чистішим. Якість повітря також залежить від часу доби. Для непромислових міст джерелом забруднення є автомобільний транспорт, особливо той, який не відповідає сучасним екологічним стандартам, а також підпали трави й листя.

Кураторка ЛУН Місто AIR Анна Денисенко наголошує, якщо хочете, щоб у вашому місті було чисте повітря, то бажано більше ходити пішки, а не їздити на ато, а також не палити листя.

Відтак Андрій Антоненко, Hardware engineer ЛУН Місто AIR, аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповів детальніше про пристрій, який вимірює якість повітря.

– Всередині конструкції знаходиться датчик, який за допомогою лазерного розсіювання, оцінює концентрацію частинок повітря. Також можемо виміряти вологу та температуру. Наразі шукаємо вартових повітря, які будуть нам допомагати вимірювати якість повітря в Ужгороді. Для цього нам потрібно надіслати свою анкету, – розповів Андрій Антоненко.

Організатори проєкту закликають містян долучатися до цієї ініціативи, а також пропонують відвідувати сайт https://www.saveecobot.com/maps/uzhhorod , аби дізнатися, якою наразі є якість повітря.

Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив

 

12 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів