Соколи знову повернулись в Мукачівський замок

Соколи знову повернулись в Мукачівський замок

 

Соколи до замку "Паланок" повернулися після чотирирічної перерви.

Як повідомляють в Мукачівському історичному музеї, із незапам’ятних часів в Мукачівському замку завжди жили соколи. Вони люблять гніздитися на неприступних високих скелях, в тому числі і в середньовічних замках. Одна пара облюбувала собі найвище місце в Мукачівському замку – навпроти старої башти 14 ст, побудованої ще за часів князя Корятовича. За ними можна було непомітно та обережно спостерігати із верхнього приміщення башти через вузеньку бійницю на відстані 3 метрів. Це надзвичайно цікавий процес спостереження за їхньою поведінкою на протязі цілорічного сезону їхнього життя в замку – як відпочивають, як спілкуються, як висиджують малечу, як годують пташенят, готують їх до самостійного життя і т.д.

На жаль, із невідомих причин останні чотири роки соколи сюди не прилітали. Чому? Ніхто цього пояснити не може. Можливо, на них вплинули наслідки цивілізаційних процесів, які не оминули і замок. Адже, не сприймають ці птахи, коли разом із ними над замком літають невідомі сучасні «родичі-дрони», сильні радіомагнітні хвилі, салюти-феєрверки і т.д.

"На днях я почув знайомий соколиний крик. Невже це вони, знову повернулись додому через стільки часу. Побачивши, їх знову на підвіконні, радості моїй не було меж. Зараз вони живуть своїм звичайним пташиним життям -облаштовують собі гніздо та готуються стати батьками. Дивно, але кудись зникли зграї чорних воронів. Над замком знову кружляють сильні, волелюбні та горді соколи. А в голові мимоволі промайнула думка- невже скоро перемога та настане мир", — додав Олександр Цільо, науковий співробітник Мукачівського історичного музею.

 

08 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів