Волонтер із Ужгорода Євген Ульчак виготовляє сонячні електростанції та ремонтує дрони для ЗСУ

Волонтер із Ужгорода Євген Ульчак виготовляє сонячні електростанції та ремонтує дрони для ЗСУ
Міні сонячні електростанції створює для військових ужгородець Євген Ульчак. Також ремонтує дрони для захисників. Євген за фахом ІТ-спеціаліст. У нього — інвалідність III групи. Допомагати військовим розпочав ще взимку. Тоді робив окопні свічки та каримати. Згодом вирішив власноруч робити щось для захисників. Так розпочав виготовляти сонячні електростанції.

 

Допомагати військовим Євген Ульчак почав взимку. Разом з сім'єю виготовляли окопні свічки та каримати, а також допомагали грошима. Згодом вирішив робити щось власноруч для захисників. Так виникла ідея виготовляти міні сонячні електростанції. "У мене є друг Саша з Бучі. Я йому зателефонував і кажу: "Саш, така ситуація: треба фінанси, я можу зробити, треба фінанси". Він сказав: "Нема питань". Тоді я зателефонував своєму ще одному другу й запитав, що їм потрібно. Він сказав: "Нам треба щось таке, аби можна було заряджати телефони, рації". Там ми з Сашою домовилися, що будемо робити. Перші два тижні я просто читав, як воно складається, дивився відео, які деталі, контролери, панелі треба. Коли два тижні пройшло, я дуже багато часу витратив для того, аби дізнатися, що робити далі, я вже тоді зміг замовити перші панелі", — каже чоловік.

Фото: Суспільне Ужгород

Окрім сонячних станцій, Євген ще ремонтує дрони для військових. 6 уже полагодив та відправив захисникам. "Мій друг з 128 бригади дядя Сама сказав, що має дома дрони. Запитав, чи я можу поремонтувати. Я сказав, що можу. Довгий час чекали, бо не було можливості передати. Нещодавно дрони передали і я почав ними займатися, ремонтувати. До моменту, коли мені їх передали, я бачив їх тільки на відео, або на фото. Коли почав розбирати, то зрозумів, яка там система. Все дуже просто, легко, багато розуму не треба, просто треба мати руки", — розповів волонтер.

Фото: Суспільне Ужгород

"Я вже зміг замовити панелі, інвертор, акумулятор я віддав свій, я мав автомобільний, бо тоді світло вимикали, то вже кінець тієї ситуації був, я подумав, що мені акумулятор не потрібний, а туди якраз підійде. Я його туди поставив і вийшла така станція на 50 кілограмів. Відправили. Хлопцям сподобалося. Скинули відео, сказали, що все нормально, що заряджають собі, досить зручна штука. Кажуть, що можна перенести в будь-яке місце, поставити й заряджати. Вона безшумна. Можна сховати будь-де. Я ще пофарбував її під камуфляж", — каже чоловік.

Фото: Суспільне Ужгород

Євген виготовляє сонячні електростанції та ремонтує дрони для військових безкоштовно. Допомагають фінансово друзі та колеги. "Найбільше допомагає Саша з Бучі та Артем — це ще один друг. Якщо чесно, ми з ними ніколи не бачилися, ми працювали, як програмісти, разом, а коли почалося повномасштабне вторгнення, то вирішили спілкуватися й допомагати одне одному. Якщо в людей є дрони, то можуть нести, передавати, якщо є фінанси, то теж можуть допомогти, якщо є будь-яка можливість допомогти, то можуть допомагати. Це дійсно зараз потрібно хлопцям", — каже чоловік.

Наразі Євген Ульчак ремонтує ще 7 дронів. Їх теж передасть військовим на фронт.

Суспільне Закарпаття

 

01 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів