Ужгородці приєдналися до заходу «Надія вдалині від дому. Світ, де біженці та ВПО завжди залучені»

Ужгородці приєдналися до заходу «Надія вдалині від дому. Світ, де біженці та ВПО завжди залучені»
Сьогодні, у Всесвітній день біженців, тематичний захід організували у Боздоському парку в Ужгороді громадська організація «Неємія» та УВКБ ООН. Тема – «Надія вдалині від дому. Світ, де біженці та ВПО завжди залучені».

 

Участь у заході взяли переселенці, які зараз проживають в Ужгороді, заступник міського голови Вадим Борець, виконавча директорка ГО «НЕЄМІЯ» Тетяна Мачабелі,  офіцер із оперативних питань Представництва Агентства ООН у справах біженців у Закарпатській та Івано-Франківській областях Юсиф Хассо, директор Ужгородського міського центру соціальних служб департаменту соцзахисту Іван Фленько, представники Головного управління Державної міграційної служби у Закарпатській області, громадських організацій, які опікуються внутрішньо переміщеними особами, містяни.

Розпочали зустріч перформансом театральної студії «Провокатор». Актори продемонстрували епізод із життя внутрішньо переміщених осіб, котрі вимушено залишили свої оселі й приїхали в Ужгород після 24 лютого 2022 року.

Під час заходу учасники наголошували на важливості залучення переміщених і постраждалих від війни людей до ініціатив, які сприяють їхньому пошуку довготермінових рішень у тій громаді, де вони проживають.

Офіцер із оперативних питань Представництва Агентства ООН у справах біженців у Закарпатській та Івано-Франківській областях Юсиф Хассо наголосив: із початку повномасштабного вторгнення змушені були покинути домівки понад 11 мільйонів українців – частина з них виїхали за кордон, а решта перемістилися в безпечніші регіони. Якщо звернути увагу саме на Закарпаття, каже Юсиф Хассо, станом на травень офіційно зареєстровані в області понад 142 тисячі ВПО, з них 27 тисяч – в Ужгороді.

Особливу подяку висловив Юсиф Хассо міській владі та партнерам за підтримку постраждалим від війни ВПО й за те, що продовжують докладати зусиль, щоб створити комфортніші умови для життя переселенців.

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець висловив вдячність ужгородцям за прихисток, харчі, речі й загалом усе, що вони роблять для внутрішньо переміщених осіб у нашому місті, подякував громадським організаціям, іноземним партнерам за допомогу, яку вони спільно надають із 24 лютого для українців.

На завершення присутні висадили у Боздоському парку 26 туй, які символізують, за словами виконавчої директорки ГО «НЕЄМІЯ» Тетяни Мачабелі, згуртованість і укорінення надії у переселенців, які живуть в Ужгороді. 25 смарагдових туй присвячені кожному регіону нашої держави, а одна – міжнародній спільноті – як символ згуртованості, залученості й довготривалих рішень.

 

 

20 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів