Дубівська громада першою на Закарпатті встановила гібридну СЕС: у чому її особливість?

Гібридна та мережева СЕС: відмінність та можливість для підвищення енергобезпеки територіальних громад

 

Наближення осінньо-зимового періоду, а з ним і загрози повторних ворожих атак на енергосистему України, спонукають українські громади шукати шляхи для створення власних альтернативних джерел електроживлення. Йдеться зокрема про гібридні сонячні електростанції, що, на відміну від більш поширених мережевих СЕС, можуть забезпечити окремі об’єкти громади електроенергією упродовж всього року. Одну з таких гібридних сонячних електростанцій встановили на будівлі селищної ради у Дубовому на Закарпатті. Розповідаємо про практичне застосування гібридних ВДЕ як один з основних інструментів підвищення енергонезалежності громад.

Процес модернізації енергетичної системи України довготривалий та складний. В основі енергетичного переходу лежать децентралізація української енергосистеми та розвиток ВДЕ. Розподілена генерація передбачає створення окремих локальних мікромереж електрогенерації, що зі свого боку підвищує енергонезалежність громад.

 Проєкт з підвищення енергетичної безпеки на Закарпатті реалізовує ГО «Екосфера» спільно з Дубівською селищною радою за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». У межах проєкту на даху будівлі селищної ради встановили гібридну СЕС потужністю 10 кВт. Гібридною її називають тому, що така установка передбачає тепловий накопичувач електроенергії, а отже, робить будівлю селищної ради автономною та практично незалежною від справності роботи централізованої мережі. Дубівська громада також зробила власний внесок у проєкт – профінансувала заміну аварійного даху на будівлі адмінбудинку.

«Більшість домових та всі промислові СЕС є мережевими, і в умовах відключень електроенергії не приносять користі громаді. Ми ж ставили собі за мету не продаж електроенергії у загальну мережу, а саме вироблення електроенергії для власного споживання та підвищення енергонезалежності бюджетної установи громади. 

 Гібридна електростанція оснащена літієвими батареями, які накопичують енергію сонця та можуть давати живлення тоді, коли виникають перебої у центральній мережі. Це особливо важливо в умовах блекауту, адже селищна рада продовжує працювати та слугує пунктом незламності для жителів громади. 

На Закарпатті це пілотний проєкт, як і в Україні загалом. І досвід, який ми набули в результаті впровадження проєкту, можна буде мультиплікувати на будь-яку іншу громаду» – зазначає керівниця проєкту, виконавча директорка ГО «Екосфера» Катерина Станкевич-Коваль.

 Варто зазначити, гібридними називають також електростанції, що поєднують два або більше видів відновлюваних джерел енергії (ГВЕС). Установка такої енергосистеми дорожча на ринку, та водночас більш надійна, з вищою енергетичною ефективністю.

 Комунальні установи, що забезпечені власними ВДЕ, розв’язують відразу кілька завдань:

  • зменшують навантаженість на загальну електромережу;

  • використовують чисту електроенергію, згенеровану з ВДЕ без шкоди для довкілля;

  • забезпечують себе постійною подачею електроенергії;

  • заощаджують кошти на енерговитрати з місцевого бюджету;

  • підвищують інституційну спроможність громади в цілому.

 У межах проєкту «Підвищення енергобезпеки Дубівської територіальної громади» експерти працюють над розвитком локальної енергетичної політики. Зокрема в апараті селищної ради вже працює енергоменеджер, відповідальний за раціональне споживання енергоресурсів та впровадження енергоефективних заходів у підпорядкованих установах.

Важлива складова проєкту – це розробка робочою групою спільно з експертами «Програми підвищення енергонезалежності Дубівської тергромади до 2027 року». Документ передбачає впровадження низки заходів упродовж 5 років, спрямованих на скорочення споживання енергії у бюджетній сфері та покращення комфорту в установах бюджетної сфери. Кошти на енергоносії, заощаджені такими заходами, також будуть перенаправлятись для реалізації подальших заходів. Чим більше таких проєктів виникатиме в українських громадах, тим стійкішою ставатиме країна до зовнішніх енергетичних загроз.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

 

10 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів