В Ужгороді підбили підсумки міжнародного грантового проєкту FloodUZH

В Ужгороді підбили підсумки міжнародного грантового проєкту FloodUZH
Заключна конференція за програмою транскордонного співробітництва ЄІС "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020" у межах грантового проєкту FloodUZH «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» відбулася сьогодні в Ужгороді.

 

У межах ініціативи фахівці провели роботу з моделювання та картування загроз затоплень у басейні річки Уж. Фахівці зробили аерофотозйомку басейну річки, провели топогеодезичні вимірювання, дослідили біорізноманіття водойми та її приток, розробили гідродинамічну 2D-модель паводкової ситуації, закупили сучасне гідрометричне і технічне обладнання. Проєкт реалізовується з 1 вересня 2019 року до 31 серпня 2023 року. Від Ужгородської міської ради партнером проєкту було управління міжнародного співробітництва та інновацій.

Як зазначалося на конференції, метою проєкту є вирішення проблем, пов?язаних з управлінням паводковими ризиками та наслідками зміни клімату на рівні басейну р. Уж.

Під час підбиття підсумків акцентували, що проєкт сприятиме вирішенню основних проблем території басейну Ужа (2 750 квадратних кілометрів в Україні та Словаччині), а це – паводки, які бувають у будь-яку пору року, значні з цієї причини господарські та екологічні збитки, аномальна нестача води протягом тривалого періоду, що призводить до погіршення якості води, поширення інвазійних видів флори і фауни та зміна гідрологічного режиму річки.

На важливості такої роботи наголосив заступник міського голови Ужгорода Іван Завидняк. Він подякував усім партнерам за роботу, сприяння у виготовленні проєктно-кошторисної документації, яка, зазначив, дасть змогу міській владі, з-поміж іншого, брати участь у нових транскордонних проєктах для подальшої реалізації визначених кроків.

Про цілі та заходи FloodUZH розповіли керівник проєкту, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль, а також керівник проєкту від словацького партнера Басейнового управління р.Горнаду (Кошице) Марош Гіба.

Також участь у конференції взяли начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради Вікторія Тарахонич, її заступниця Вікторія Білас, представники природоохоронних організацій, журналісти, громадськість.

 

22 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів