Наталія Німець, Група Tolk: «Питання заборгованості перед учасниками ринку енергетики потрібно вирішувати на законодавчому рівні»

Наталія Німець, Група Tolk: «Питання заборгованості перед учасниками ринку енергетики потрібно вирішувати на законодавчому рівні»
  Виклики та шляхи розв'язання проблеми заборгованості за механізмом ПСО на українському енергетичному ринку обговорювали днями учасники платформи Energy Freedom by Energy Club. Професіонали в галузі енергетики – представники урядових структур, органів центральної влади, народні депутати, компанії-члени Energy Club, серед яких представники Групи Tolk, а також провідні галузеві експерти спільно з відомим українським журналістом та медіаекспертом Андрієм Куликовим говорили про ситуацію в енергетиці, вплив заборгованості на учасників ринку, наслідки для постачальників універсальних послуг та шляхи виходу з ситуації.

 

Як нагадали на початку дискусії учасники, Постановою КМУ № 483 від 05.06.2019 було прийнято положення про покладання спеціальних обов’язків на постачальників універсальних послуг (ПУП) щодо забезпечення загально-суспільних інтересів у процесі функціонування ринку енергетики. Але, як озвучили спікери, ця модель може працювати тільки тоді, коли всі учасники ринку виконують свої зобов'язання в повному обсязі. На жаль, наразі ситуація протилежна, і через це під загрозою постачання електроенергії для населення. Річ у тім, що загалом від початку дії воєнного стану в Україні спостерігається зменшення надходження коштів від «Гарантованого покупця» за послуги ПСО, і це ускладнює виконання ПУПами своїх фінансових зобов'язань перед іншими учасниками ринку, такими як «Енергоатом», «Укренерго», оператори системи розподілу, власники домашніх СЕС. 

 Така заборгованість «ГарПока» перед постачальниками універсальних послуг станом на кінець жовтня перевищувала 22,1 млрд грн, заборгованість «Енергоатома» та «Гідроенерго» перед «Гарпоком», своєю чергою, становить понад 23 млрд грн. ЗУ той же час з липня ПУПи почали отримувати позови щодо невиконання своїх фінансових зобов’язань, позови враховують штрафи та пені. Зважаючи, що «Гарпок» боргує ПУПам, останні не можуть розрахуватися зі своїми фінансовими зобов’язаннями, усе це загалом ставить під загрозу питання щодо постачання електроенергії за моделлю ПСО.  

 Учасники зустрічі відзначили, що на урядовому рівні схвалені низка наказів, якими законодавець намагався врегулювати питання, але ці документи не є системними, і проблема залишається. Тож наразі, як прозвучало під час засідання клубу, ПУП розробили пропозиції щодо внесення змін в нормативну базу щодо необхідності погашення заборгованості на ринку електроенергії всіма учасниками, які задіяні в ПСО.

 Аби предметніше показати проблематику, на прикладі конкретної області змалювала ситуацію директорка ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (Група Tolk) Наталія Німець. За її словами, проблема заборгованості, яка виникла в рамках діючого механізму ПСО, є показовою на рівні Закарпаття, де заборгованість є досить суттєвою. «Ми, напевно, є найбільшим по обсягах заборгованості «Гарантованого покупця» підприємством, борг перед нами становить 1,5 млрд грн, відповідно, ці кошти ми боргуємо іншим учасникам ринку, в тому числі оператору системи передачі, оператору систему розподілу, власникам приватних домогосподарств», – уточнила директорка товариства. 

 На її думку, розв’язати проблему можна лише на законодавчому рівні. «Кілька років тому був схвалений законопроєкт, в рамках якого було проведено взаєморозрахунки між учасниками ринку, в яких виникла заборгованість, – нагадала Наталія Німець. – Цим шляхом можна було б піти і зараз, це було б вирішенням питання, тому ми підтримуємо відповідну пропозицію та відстоюватимемо її».

 Крім ідеї погашення боргів учасників енергоринку шляхом взаємозаліків могло б допомогти у врегулюванні ситуації, на думку учасників засідання, й залучення зовнішніх фінансових механізмів (коштів держбюджету, донорів). Справжньою допомогою могло б стати і спрощення процедури отримання кредитів, в цьому питанні має допомогти НБУ. 

Ще один крок, на який наразі потрібно зважитися, це приведення ціни на електроенергію для побутових споживачів до рівня собівартості. Крім того, як заявили учасники клубу, у тилових областях слід дозволити відключати споживачів, які боргують за спожиту електроенергію.   

«Упродовж останнього року ми всі зрозуміли, наскільки дорогою є для нас електроенергія – не в сенсі ціни, а в сенсі тепла, світла, комфорту, роботи підприємств та установ, –  додала Наталія Німець. – Ми зрозуміли, що електроенергія потрібна всім і кожному, тому її слід оплачувати, щоб мати і завтра, і післязавтра, і постійно».    

Загалом компанії-члени Energy Club під час засідання озвучили свої думки, більшість погодилися з тим, що питання слід врегульовувати на законодавчому рівні й у найкоротші терміни, адже ситуація загострюється з кожним днем. З цією метою підприємства-постачальники підготували листа, в якому виклали не тільки проблеми учасників енергоринку, а й напрацьовані конкретні шляхи для врегулювання ситуації. Наразі відповідь за законодавцем.

 Повну версію засідання можна переглянути за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=sQvRJy1hLmk&ab_channel=ENERGYCLUB

 

23 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів