Згоду на публікацію не давали: священники УПЦ із Закарпаття прокоментували свою появу у календарі російської церкви

Згоду на публікацію не давали: священники УПЦ із Закарпаття прокоментували свою появу у календарі російської церкви
Фотографії чотирьох священників УПЦ із Закарпаття потрапили до патріаршого календаря Російської православної церкви на 2024 рік.

 

Мова йде про митрополита Мукачівського та Ужгородського — Феодора, митрополита Хустського та Виноградівського — Марка, єпископа Свалявського — Іларія та єпископа Угольського — Симеона.

Фото календаря опублікував на своїй сторінці у Facebook митрополит Білоцерківський ПЦУ Євстратій Зоря.

22 грудня Мукачівська єпархія УПЦ на своїй сторінці у Facebook прокоментувала свою появу у російському патріаршому календарі РПЦ на 2024 рік. Там зазначили, що згоду на публікацію даних у вказаному календарі не надавали.

"Ця інформація призвела до дестабілізації та ворожнечі у суспільстві. Хочемо офіційно заявити, що згідно з рішенням Собору Української Православної Церкви від 27 травня 2022 року наша УПЦ прийняла новий статут, де чітко зазначено, що митрополит Київський та всієї України не є постійним членом Священного Синоду РПЦ та архієреї УПЦ ніякої участі не приймають у соборах та житті РПЦ. УПЦ є самостійною і незалежною. Керівний центр УПЦ знаходиться у місті Київ. Предстоятелем церкви є Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Онуфрій", — йдеться у повідомленні.

Секретар Хустської єпархії УПЦ Іван Розман у коментарі Суспільному сказав, що дозволу на розміщення своїх світлин та даних єпископи єпархії також не давали.

"Ми не можемо нести відповідальність за те, що виставляє та поширює російська церква. Ми ніякої згоди ні на які публікації наших фотографій та даних не давали. 27 травня 2022 року згідно з рішенням Собору Української православної церкви ми проголосили незалежність від Російської православної церкви. Тому відповідальності за те, що публікує РПЦ ми не несемо. Адже публікувати вони можуть будь-що", — розповів Іван Розман.

 

24 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів