На Закарпатті зросли показники інфекційної захворюваності

На Закарпатті зросли показники інфекційної захворюваності
У Закарпатській області зросли показники інфекційної захворюваності. Понад 3 100 випадків таких хвороб зареєстрували протягом 11 місяців 2023 року, не враховуючи грип та гострі респіраторні інфекції. Це на 19% більше за аналогічний період 2022 року, наголосила на брифінгу завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ ЗЗОЛЦ МОЗ України Вікторія Тимчик.

 

 

Інфекційні хвороби впродовж зазначеного періоду реєстрували переважно в дорослого населення – 2 001 випадок, ще 1 111 – серед дітей:

??найчастіше закарпатці нездужали на кишкові інфекції – 1 402 випадки (45% усіх зафіксованих випадків). Це ті хвороби, що поширюються через брудні руки, предмети побуду, продукти харчування чи воду: сальмонельоз, шигельоз, гепатит А, гастроентерити та інші;

??на другому місці – туберкульоз – 667 нових випадків (21%);

??вакцинокеровані інфекції – 299 випадків кашлюку, кору, краснухи, епідемічного паротиту (10%). Здебільшого ці захворювання виявляли в невакцинованих дітей;

??214 випадків особливо небезпечних інфекцій – лептоспірозу та хвороби Лайма (7%);

??196 випадків соціально значущих хвороб: гонококової інфекції, гострих та хронічних гепатитів В і С та інших (6%).

За словами Вікторії Тимчик, хоча й показники інфекційної захворюваності повертаються до фонових, допандемічних рівнів, загалом епідемічна ситуація на Закарпатті залишається доволі напруженою. В області вживають всіх необхідних заходів щодо її контролю.

Також вона зазначила, що попри війну рутинна імунізація продовжувалася і регіону вдалося досягти непоганих результатів. Зокрема, станом на кінець року охоплення більшості вікових груп дітей щепленнями проти поліомієліту становить понад 80%. Завдяки сatch-up кампанії проти кору, паротиту та краснухи імунізували близько 87% дітей до 1 та 6 років, які підлягали імунізації.

«У вакцинації від дифтерії, правця і коклюшу досягли в середньому невисоких результатів. Якщо брати базовий імунітет у дітей віком до 1 року, то тільки 70% маленьких закарпатців отримали свій первинний вакцинальний комплекс і можуть надалі продовжувати вакцинацію. Не дуже високі показники серед дітей до 6 років: тільки 65% тих, хто підлягав, отримали свої щеплення», – додала вона.

 Водночас низьке охоплення вакцинацією проти дифтерії та правця фіксують серед дорослого населення. Лише 33% людей з’явилися на пункти щеплень і отримали свою дозу вакцини.

«Епідемічний сезон протікає без якихось особливостей. З початку сезону, тобто з жовтня, 54 тисячі закарпатців звернулися за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних інфекцій. І в середньому щотижнево виявляємо 3–4 тисячі хворих. Станом на зараз епідемічний поріг не був перевищений на жодному тижні спостереження», – зазначила спікерка.

Закарпатська ОВА

 

05 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів