Львів'янка на інвалідному візку на Закарпатті знайшла своє кримське щастя

Львів'янка на інвалідному візку на Закарпатті знайшла своє кримське щастя
29-річна жителька Зимної Води під Льовом Ірина Царук 24 роки пересувається за допомогою інвалідного візка. Вона проходила фотосесію на фінал акції Mama party у Львові, де презентуватимуть слайд-шоу емоційних світлин. Ірина прийшла фотографуватися зі своїм чоловіком Євгеном (28 років) та сином Матвієм. Над образом мами в інвалідному візку працювали візажисти та перукарі. А почалася історія цієї родини – на Закарпатті.

 

Ірина аж випромінює щастя, багато усміхається, під час розмови активно жестикулює. Це щаслива, радісна жінка, яка любить життя та свою сім’ю. Тримається за животик, каже, чекає хлопчика. Малюк активно рухається в животику. Якщо перша вагітність минула легко, бо Ірина була у кращій фізичній формі, то друга дається трохи складніше.  Ірину підтримують люблячий чоловік та син. Матвійко демонструє, що дорослий: “Мене звати Матвій Царук! А вас? Я чекаю на братика. Назву його Северинком”.

“До п’яти з половиною років я була цілком здоровою і надто активною дитиною, — розповідає Ірина Царук. — І от одного разу стрибнула температура  під сорок градусів. Батьки завезли до лікарні. Вранці  не могла стати на ноги. Лікарі пояснили, що це було ускладнення після грипу. Мене повністю паралізувало.  Поставили діагноз — параліч нижніх кінцівок. Потім  відмовила шия. Не могла навіть тримати голову. Впродовж місяця мене кололи… сімнадцять разів на день. Лікар просив молитися. Шию попустило, а на ноги так і досі не можу стати”.

Після цього Ірина пересувається в інвалідному візку. Раніше завжди була в депресії. Сиділа вдома, нікуди не виходила, бо соромилася.  Батьки підтримували як могли. Казали Ірині: “Ти маєш давати собі раду, бо ми не вічні”.

Дівчина твердо вирішила — не варто скиглити і нарікати на долю, а взяти себе в руки і жити так, ніби інвалідного візка немає. Їздила в реабілітаційний центр у кримські Саки. Це неабияк допомогло. Дівчина почала відживати на очах. Захотілося кохати, жити і здобувати освіту. Вступила у Львівську комерційну академію на факультет обліку та аудиту (не встигла закінчити, бо пішла в декрет, займалася вихованням дитини. — Авт.).

Пригадує, було вкрай складно пересуватися в інвалідному візку по різних поверхах навчального закладу. Добре, що одногрупники не були байдужими і допомагали потрапити в потрібну аудиторію.

Ірина розповідає, що ніколи не мріяла про принца на білому коні, бо була реалісткою. Але мріяла народити дитину. У 21 рік вийшла заміж, у 22 — народила хлопчика. Ірина познайомилася з Євгеном дев’ять років тому. Євген родом з Криму (м. Керч). Чоловік добре спілкується українською. Доля звела їх на Закарпатті, у Мукачеві. Євгена відіслали туди на медичну практику — волонтером від реабілітаційного центру. Ірина проходила у мукачівській клініці курс реабілітації.

Євген доглядав за Іриною, стежив, чи правильно вона пересувається на візку. “Може, одразу не відчули, що ми споріднені душі? Але потім все якось закрутилося само собою, — розповідає Ірина. — Були у Мукачевому разом десять днів. Він відвіз мене додому. Потім попросився переночувати, бо не встиг купити квитки до Криму. Тоді пожартував, що, мовляв, приїхав подивитися на мої маєтки.

Через місяць я поїхала в Крим у санаторій. Євгена теж туди прислали волонтером. Спочатку жила і лікувалася в санаторії. Потім винаймала квартиру біля Євпаторії. Євген приходив до мене в гості, іноді я їздила до нього. Ми мали спільних друзів, зокрема відому реабілітолога Мар’яну Гординську. Вона теж зустрічалася з хлопцем з Керчі, який пересувався на інвалідному візку. Їхні стосунки розірвалися, а мої з Євгеном — ні.  Зустрічалися півтора року. Потім Євген зробив мені пропозицію, одразу занесли заяву у РАЦС”.

Євген пригадує, що його батьки не дуже зраділи невістці в інвалідному візку. На весіллі родичів чоловіка не було. “Я просто їх поставив перед фактом — їду до своєї нареченої, і все!” — пригадує Євген Царук.

 Найбільше невдоволення висловлювала бабуся Євгена.  Вона вперше познайомилася з Іриною, коли приїхала на хрестини свого правнука. Ірина не виглядає на свої роки, а щонайменше на п’ять років молодшою. Навіть при надії у Ірини шикарнийфренч-манікюр гель-лаком. Запитую про рецепт молодості та щоденний догляд за собою. “Раз на місяць стрижуся, фарбую волосся (під час вагітності перестала фарбуватися), роблю манікюр, — каже жінка. — Вдома роблю маски для обличчя, очищую скрабами. Раніше відвідувала косметолога. Стараюся стильно одягатися, стежу за модою”.

Сім’я  веде активний спосіб життя. Ірина Царук відвідує акції, кінотеатри, кафе. Матвійко — секцію з футболу. Влітку сім’я  відпочиває в Карпатах. Беруть намети і гайда засмагати під гірським сонцем. Усі дивувалися:  як можна на інвалідному візку пересуватися в горах та ще й за собою сина тягати… Ірина усім відповідає: “Можна — якщо хочеш!”.

“Життя в інвалідному візку — не вирок! — каже жінка. — Зараз не уявляю  собі ходячого життя, вже адаптувалася до візка. Не треба ніколи нічого чекати від людей. Треба самому давати собі раду! А не жити за принципом, що усі тебе мають жаліти і тобі хтось щось винен. Я — повноцінна здорова жінка. Тільки пересуваюся на візку. Люди по-різному реагують на таких, як я. Деякі тицяють пальцем. Якщо хтось щось каже, то роблю “морду кирпичом” і погнала на візку далі. Одного разу зустріла на вулиці маму з сином. Хлопчик каже: “Ось цьоця на ровері їде!”. Мама відповідає йому, що це не ровер, а інвалідний візок. Потім сказала сину: “Якщо будеш нечемний, то Бозя тебе теж так покарає…”. Я не витримала і відповіла їй, що негарно робити зі своєї дитини каліку”.

Високий замок 

 

14 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів