Закарпатські депутати хочуть експеримент, щоб Україна справляла краще враження на іноземців

Закарпатські депутати хочуть експеримент, щоб Україна справляла краще враження на іноземців
28 липня під час сесії депутати Закарпатської обласної ради ухвалили вкрай важливе для Закарпаття рішення – «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо фінансового забезпечення  реконструкції та поточного ремонту автомобільних доріг за рахунок надходжень митних зборів».

 

Як йдеться в документі, адресованому Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України, депутати просять невідкладно включити Закарпатську область до переліку областей, у яких реалізується експеримент щодо спрямування до обласного бюджету 50 % суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на території області, а також продовжити дію експерименту до 1 січня 2018 року.

Питання актуальне й з огляду на те, що у травні під час селекторної наради прем’єр-міністр України Гройсман висловив підтримку ідеї включення Закарпаття до числа областей, у яких проводиться експеримент. Розглядалося це питання й 21 травня під час виїзного засідання Комітету з питань бюджету Верховної Ради України до Закарпаття, під час якого лобіював дане питання й народний депутат України Михайло Ланьо. 

«Закарпатська область – ворота України в Європу. Туристи, в’їжджаючи до регіону, отримують перше враження від держави. Тож воно має бути позитивним. До того ж, наша область не має потужних промислових об’єктів і може розвиватися виключно за рахунок туризму. Без доріг і тут не досягти результату. Тому привести автошляхи до нормального стану – це нагальна потреба, без якої подальший розвиток регіону просто неможливий», - прокоментував ідею впровадження експерименту Михайло Ланьо. 

На останній сесії ж депутати Закарпатської облради повторно (вперше – у 2007 році) надіслали своє звернення до центральної влади, аргументуючи  необхідність такого кроку тим, що дорожня інфраструктура Закарпаття має стратегічно важливе значення для України, що пов’язано з унікальним геополітичним положенням області, яка межує з чотирма європейськими країнами. «Інтенсивність руху на міжнародних автомобільних пунктах переходу становить близько 27000 автомобілів на добу. Існуюча мережа автомобільних шляхів непристосована до такого навантаження, що призводить до руйнації дорожнього покриття, особливо в літній період. Нормативна річна потреба коштів для забезпечення утримання мережі доріг загального користування області становить 500 млн грн, а наявних фінансових ресурсів місцевих бюджетів явно не достатньо», - наголошується у зверненні.

 

Доцільність такого кроку, згідно з документом, підтверджується й офіційними відомостями Міністерства інфраструктури України, згідно з якими тільки за перші 3 місяці впровадження експерименту обсяги спрямувань до спеціального фонду Волинського обласного бюджету склали 47 млн гривень, Львівського обласного бюджету – 150 млн гривень, Чернівецького обласного бюджету – 54 млн гривень. «Враховуючи різницю між плановими та фактичними показниками надходження митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на території області, за І півріччя 2016 року до бюджету Закарпаття могло надійти 65 млн гривень, які були б спрямовані виключно на здійснення заходів із розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення», - зазначається у тексті звернення, яке підтримали й депутати облради від партії «Відродження».

 

Джерело: прес-служба Закарпатської обласної організації партії «Відродження»

 

29 липня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів