Держлісагентство готове до скасування мораторію на експорт деревини до ЄС

Держлісагентство готове до скасування мораторію на експорт деревини до ЄС
Мораторій на вивезення деревини з України не вирішив проблеми з незаконною вирубкою дерев, заявила т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич. Її цитує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

 

Держлісагентство готове до скасування мораторію на експорт кругляку, але за певних умов, які мають бути виконані одночасно, – каже Юшкевич: "Це – прийняття порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, положення про реалізацію лісоматеріалів необроблених, і головне – внесення змін до законодавства для збільшення відповідальності за незаконну рубку та тіньовий обіг деревини". 

Розробка нового порядку видачі сертифікатів на стадії завершення. Проект положення про реалізацію лісоматеріалів необроблених вже розроблений в Держлісагентстві та погоджений  представниками деревообробних підприємств та асоціацій. Він передбачає закупівлю лісоматеріалів виключно на аукціонах. Прийняття цих нормативних актів має бути передбачено у змінах до законодавства. Також має залишитися заборона на вивезення за межі України лісо- і пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, вважає керівник Держлісагентства.

На основі рекомендацій експертів Світового банку лісівники розробили зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів. "Наприклад, ми пропонуємо за незаконну рубку  штрафувати від 8,5 до 17 тис. грн (зараз від 800 до 1700 грн), або позбавленням волі до 5 років. За неправильну видачу лісорубних та лісових квитків, що призводить до порушення правил підчас будь-яких рубок – штрафи майже 4,5 тис. грн (зараз це максимум 136 грн). За порушення права державної власності на ліси та незаконне використання земель лісового фонду – штрафи зростуть до 8500 тис. грн (зараз 306 грн). За підпали лісів та знищення їх вогнем – штраф 12 тис. грн. Якщо це призвело до людських жертв – за грати до 10 років", – каже Христина Юшкевич.

"На законодавчому рівні пропонуємо закріпити ведення єдиного електронного обліку для всіх лісокористувачів. Для боротьби з незаконним обігом деревини – обов’язковість проведення обліку, до того як вона буде вивезена. Зараз у законодавстві взагалі відсутня відповідальність для підприємців, які скуповують деревину без документів про її походження. Здебільшого – це власники пилорам. Ми пропонуємо ввести штрафи від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн з конфіскацією необробленої деревини. Тому не мораторієм ми зупинимо незаконну вирубку лісів, а посиленням відповідальності за такі дії", – резюмувала очільниця відомства.

 

02 вересня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів