Найкращого гуцульського коня на Свалявщині визначали за допомогою лабіринта і крутого спуску

Найкращого гуцульського коня на Свалявщині визначали за допомогою лабіринта і крутого спуску
Впродовж двох днів у селі Голубине на Салявщині обирали найкращого гуцульського коня. Організатором заходу була науково-виробнича асоціація "Племконецентр", яка вже продовж 10 років поспіль проводить конкурс коней гуцульської породи, в рамках якого відбувається й державна атестація жеребців для племінного використання.

 

 Окрім цього, відбулася також Міжнародна наукова-практична конференція, на якій українські та польські науковці обговорювали напрямки розвитку конярства України та Європи. А вже наступного дня проходив конкурс коней гуцульської породи.

Як пише Depo.Закарпаття з посиланням на "Вголос", спочатку судді оцінювали екстер’єр та зовнішній вигляд коней, далі – випробування гуцульськими стежками.  Лише той "гуцулик", який безстрашно її подолає, потрапить до української Державної племінної книги.

Коні мали подолати 17 перешкод: вузький лабіринт, крутий спуск-підйом, перехід через воду, місточок. Подібні перешкоди "гуцулки" долають щодня, адже коней саме цієї породи використовують для туристичних прогулянок крутими схилами Карпат.

Міжнародний склад журі ретельно оцінював кожного коня. Судді кажуть – важливо зберегти чистоту цієї породи, адже вона – зникаюча. Це найдавніша українська порода коней, яка походить з Гуцульщини. Перша письмова згадка неї, як припускають, походить з 1603 року. І якщо в Польщі, зараз налічується 1500 племінних кобил гуцульської породи, то в Україні – заледве сотня.

З випробуваннями конкурсу найкраще впоралась кобила Бистриця.

 

28 вересня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів