Закарпатці – найбідніші з-поміж усіх жителів Карпатського басейну, – угорське дослідження

Закарпатці – найбідніші з-поміж усіх жителів Карпатського басейну, – угорське дослідження
Представники угорської нацменшини в Україні (а найбільша угорська діаспора в нашій державі, як відомо, живе саме на Закарпатті) – найбідніші в усьому Карпатському басейні. Та й загалом, з-поміж усіх жителів цієї території у всіх країнах закарпатці мають найнезначніші доходи.

 

Такі дослідження оприлюднили днями під час конференції «Євроінтеграційний досвід Угорщини для українських місцевих органів самоврядування», яка пройшла в угорському місті Нірадьхаза за організації Генерального консульства Угорської республіки в м. Ужгороді».

Загалом метою конференції було ознайомити представників органів місцевого самоврядування (а присутніми були сільські та міські голови Закарпаття, представники громадських організацій, журналісти, наковці) з можливостями та перспективами, які відкриваються перед Україною в контексті євроінтеграційних процесів. Угорці ділилися власним досвідом – чи такий страшний Євросоюз, як його малюють, які ризики існують для українського бізнесу і чи є вони, а які можливості відкриваються загалом?

Угорські урядовці, представники різних організацій вважають, що Україні слід якомога швидше інтегруватися в Європейську спільноту, оскільки таким чином для держави відкриваються чималі перспективи. Мова насамперед про суттєву підтримку з боку європейських інституцій – саме завдяки їм Угорщина свого часу отримала численні гранти, можливості реконструкції, оновлення, будівництва тощо. «Більше 90 тисяч проектів в Угорщині отримали фінансову підтримку ЄС за цей час на загальну суму понад 600 млрд форинтів», – зазначив заступник державного секретаря з питань Європейського Союзу д-р Молнар Балаж Петер.

Наскільки важлива така підтримка для українців – не варто зайвий раз і нагадувати. Хоча угорці таки нагадали – презентували аналітичну карту доходів і рівня життя жителів Карпатського басейну. З огляду на карту  можна зробити висновок: закарпатці – найбідніші з-поміж усіх жителів Карпатського басейну.

 

 «Якщо подивитися карту, то на ній чітко видно, наскільки вищі доходи жителів в регіонах  тієї частини Угорщини, яка межує з Австрією, а також частина Словаччини, яка межує з іншими країнами ЄС на заході, – прокоментував Уповноважений Уряду Угорщини з питань координації урядових дій щодо розвитку Саболч-Сатмар-Березької області Грежа Іштван. – Що дуже сумно – біла пляма сходу, що означає і Закарпатську область. Цей рівень  дуже далеко не лише від середнього показника Карпатського регіону, а й ЄС. Теперішня територія Закарпаття і навіть за часів Угорщини була найбіднішим регіоном. Тому завданням уряду Угорщини є підвищення економіки в цьому регіоні, в тому числі на Закарпатті».

Що можна зробити в цьому випадку? Угорські експерти кажуть, намагаються зробити все можливе, щоб допомогти Закарпаттю, і не тільки угорськомовному населенню. Для цього на території області працюють низка програм, в тому числі фінансової підтримки місцевого бізнесу, які ініціював угорський уряд. Угорці постійно залучають закарпатські установи, органи самоврядування, різні організації до грантових проектів. 

«Піднімати Закарпаття», дати людям роботу там, де вони народилися й живуть, – таку мету переслідує угорський уряд, підтримуючи низку проектів на Закарпатті», – зазначив Іштван Грежа.

 Загалом, якщо резюмувати конференцію, тепер крок за самими закарпатцями – долучатися до європейських програм і брати все можливе для розвитку свого регіону. 

uzhgorod.net.ua

 

13 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів